Πρώτη ανάρτηση: 21/02/2014 14:10

Tελικά ο ουκρανός πρόεδρος Γιανούκοβιτς ηττήθηκε! Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση πρόωρων προεδρικών εκλογών, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες. Ο χρόνος τους δεν διευκρινίζεται -οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.

«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».

Aπό την μεριά του, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η αντιπολίτευση θα υπογράψει συμφωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων.
Ο Κλίτσκο, ωστόσο, είπε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες με τους διαδηλωτές.

Εντωμεταξύ, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντώνται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους» έγραψε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.