Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να πει κανείς «Σ'αγαπώ», λέει ο Αλασάνε Μαΐγκα, ένας από τους δέκα «επίσημους» γραφείς στην Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι.

Στη συγκεκριμένη χώρα ο αναλφαβητισμός ξεπερνά το 70% και όπως καταλαβαίνετε οι γραφείς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για να βοηθούν τους συμπατριώτες τους να συμπληρώνουν απαραίτητες αιτήσεις, για θέματα πιο απλά ή και πιο σύνθετα, αλλά και για να γράφουν επιστολές στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Την τελευταία εβδομάδα οι δουλειές του Αλασάνε και των συναδέλφων του απέκτησαν ιδιαίτερο νόημα.

«Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι για μας η κορυφαία ημέρα για το έργο μας» λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι τις τελευταίες μέρες ξενυχτούσαν για να προλάβουν να γράψουν όχι μόνο τις παραδοσιακές κάρτες γεμάτες με «σ' αγαπώ» στα πακέτα δώρων για τη γιορτή των ερωτευμένων, αλλά για να μεγαλουργήσουν συνθέτοντας ερωτικά ποιήματα για όσους μπορούν να τα αγοράσουν.

Τα ερωτικά ποιήματα κοστίζουν περίπου 2.000 μαλινέζικα φράγκα (δηλαδή περίπου 5 ευρώ), τέσσερις φορές περισσότερο από ένα απλό γράμμα.

«Δεν έχουμε κάτι έτοιμο, γιατί το ίδιο ερωτικό γράμμα... δεν μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα για όλους» λέει ο ίδιος, ενώ υποστήριξε ότι περνά ώρα μιλώντας με τους πελάτες για να αναλύσει την προσωπικότητα και τα αισθήματά τους.

Τέλος πρόσθεσε: «Άλλοι θέλουν να είναι τολμηροί, άλλοι ρομαντικοί, άλλοι να ξεμυαλίσουν, άλλοι να προκαλέσουν. Και εγώ πρέπει να μπω στο πετσί του ρόλου».