Η Aμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ ζήτησε αργά χθες συγγνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις δηλώσεις της σε βάρος της ΕΕ. σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεφωνικής συνομιλίας που αναρτήθηκε χθες στο YouTube, ακούγεται η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ευρώπη να λέει στον συνομιλητή της: Η Ε.Ε. ας πάει να πνιγεί.

Η Νούλαντ, η φωνή της οποίας ακούγεται ευκρινέστατα, συνομιλεί με έναν άνδρα ο οποίος είναι σίγουρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πάιατ. Οι δύο διπλωμάτες μιλούν επί τέσσερα λεπτά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στη χώρα αυτή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης», ενώ διευκρίνισε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγγνώμη.

Μέρκελ: "Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις της"

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις απαράδεκτες -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις που φέρεται να έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ουκρανία, στην οποία σχολίαζαν τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. στην ουκρανική κρίση.

«Η καγκελάριος βρίσκει τα εν λόγω σχόλια απολύτως απαράδεκτα και θέλει να τονίσει ότι η (επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.) Κάθριν Άστον κάνει εξαιρετική δουλειά» δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίου.