Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ από την δημοσιοποίηση ενός ιδιαίτερου και παράλληλα προκλητικού φιλμ, το οποίο γυρίστηκε στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Columbia.

Πέντε νεαρές φοιτήτριες βρίσκονται σε αίθουσα της βιβλιοθήκης και μελετούν, όταν ξαφνικά αρχίζουν να βγάζουν τα ρούχα τους.

Πιασμένες χέρι χέρι μεταφέρονται στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης όπου η μία κάθεται στην πλάτη μία δεύτερης, ενώ μία τρίτη φοιτήτρια της χτυπάει με μαστίγιο.

Στη συνέχεια λούζονται με γάλα, έπειτα σπάνε αυγά στο κεφάλι τους, ενώ ρόλο κομπάρσου έχει και ένα ομοίωμα πουλερικού που έχουν βάψει μπλε.

Οι σκηνές που δείχνουν να μην έχουν συνοχή, αποτελούν την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Initiation» («Μύηση») δύο φοιτητριών των Κόκο Γιανγκ και Κάρλι Σορτίνο, η οποία ανακαλύπτει το τελετουργικό της μύησης στην κλειστή κοινωνία των αμερικανικών κολλεγίων της ελίτ.

Οι φοιτήτριες έδωσαν τα πλάνα στο γαλλικό purple Television και δήλωσαν ότι μέσα από αυτά, προσπαθούν να περάσουν το φεμινιστικό τους μήνυμα ενάντια στον όρο "υστερία" που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τον 19ο αιώνα για να κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες που εξέφραζαν την ερωτική τους επιθυμία ως "υστερικές".

Κατά τους περασμένους αιώνες πιστευόταν ότι η υστερία είναι κατ' εξοχήν γυναικεία ασθένεια και ότι συνδέεται με τη μήτρα (υστέρα), άποψη που η σύγχρονη ψυχολογία και ψυχιατρική κατέρριψε.

Η πρώτη θεραπεία που εφαρμόστηκε τον 19ο αιώνα για την "αντιμετώπιση" της, ήταν το κρύο νερό.

foithtriew2.jpg
Ο Freud πίστευε ότι είναι καταπιεσμένη λίμπιντο, δηλαδή ερωτική διάθεση η οποία δεν έχει εκφραστεί και η οποία παραμένει απωθημένη και για αυτό βασανίζει το υποσυνείδητό μας. Την είχε συνδέσει μάλιστα με τη γυναικεία φύση κυρίως.
Πλέον ο όρος "υστερία" έχει αντικατασταθεί από τον όρο "μετατρεπτική διαταραχή" και αποδίδεται και στο ανδρικό φύλο. Σε ότι αφορά τουλάχιστον την ψυχιατρική.

«Οι περισσότεροι άντρες που είδαν το βίντεο το βρήκαν αποκρουστικό. Θέλουν να δουν γυμνά κορίτσια, είναι κολλημένοι με αυτό. Όταν αρχίσαμε να κάνουμε όμως αποτρόπαια για αυτούς και παράξενα πράγματα, άρχισαν να αντιδρούν», υποστήριξε στο Observer, η Κόκο Γιανγκ, η οποία μάλιστα πρόσθεσε πως ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία.

Οι δύο νεαρές που υπογράφουν το βίντεο, δηλώνουν πως η ιδέα της γυναικείας υστερίας, υπάρχει ακόμα στην εποχή μας.

foititried3.jpg

"Θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στη κοινωνία, στη δομή της, στα στερεότυπα και στο πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο", λένε. Η Young πρόσθεσε πως το όνομα του έργου της, "Μύηση", είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.
Προσθέτουν ότι οι φοιτήτριες στο Columbia δεν αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό από τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους και ότι οι διακρίσεις είναι ακόμα υπαρκτές.

Μάλιστα εξηγούν γιατί γύρισαν τα πλάνα τους μέσα στη βιβλιοθήκη "Butler"

foithtries4.jpg

Σύμφωνα με την Γιάνγκ, ο συγκεκριμένος χώρος αντλεί το όνομα του από τον Nicholas Murray Butler, πάλαι ποτέ Πρόεδρο του Ιδρύματος, ενώ όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει αίθουσα του Columbia που να φέρει γυναικείο όνομα.

"Με το έργο μας απεικονίζουμε την εκστατική στιγμή πριν τον θάνατο ή τη στιγμή του οργασμού που περιγράφει την "υστερία" αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα οικουμενικό και ανθρώπινο συναίσθημα".

Ασκούν κριτική επίσης, στα media που "υποκλέπτουν τις ζωές των πολιτών της χώρας τους", όπως λένε, και γι΄ αυτό τον λόγο γύρισαν τις σκηνές με iphones και GoPro μίνι κάμερες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από δημοσιογράφους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.