Πρώτη ανάρτηση: 05/02/2014 08:55

Μετά από συνεννόηση του ε��ληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τις τουρκικές Αρχές ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, επέστρεψε στην Αθήνα αεροπορικώς και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στη ΓΑΔΑ. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΤΤ ήρθε με την πτήση των τουρκικών αερογραμμών ΤΚ 1845 και η προγραμματισμένη άφιξη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν για τις 09:05. Στο αεροδρόμιο, τόσο στο χώρο των αφίξεων, όσο και στην πίστα, βρίσκονταν άνδρες της Ασφάλειας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για πολιτική δίωξη σε βάρος του, με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μίλησε, ενώπιον των Τούρκων Δικαστών που αποφάσισαν τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα, ο τούρκος συνήγορος του πρώην πρόεδρου του Ταχυδρομικού Ταμειυτηρίου, Άγγελου Φιλιππίδη. Στο τετρασέλιδο κείμενο της αποφασης που διαθέτει το Star, αναφέρεται:

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Τα γεγονότα, στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κυρίου Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή».

Κανένα σχόλιο ήταν η απάντηση απο την πλευρά συνεργατών του Κώστα Καραμανλή που συνομίλησαν μαζί του και επισήμαναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής ενοχλήθηκε σφόδρα όταν έμαθε ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης χρησιμοποίησε το όνομά του και παρότι δεν επιθυμεί να δώσει δημόσια απάντηση, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί ούτε στο ελάχιστο τους ισχυρισμούς του κ. Φιλιππίδη.

Ο κ. Φιλιππίδης είχε δυο Τούρκους δικηγόρους και παρά τα όσα έλεγε περί επιθυμίας του να επιστρέψει άμεσα, προέβαλλαν αντιρρήσεις στην έκδοσή του και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος: Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο:

«Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε, στηριζόμενο στον ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, κάτι που όμως διαψεύδουν οι ελληνικές αρχές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη του Ιωάννη, γεννηθέντος το 1963, υπάρχει ένταλμα σύλληψης, για το αδίκημα της απάτης. Εν τούτοις, δεν έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα περί έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη. Αποφασίζεται ομοφώνως η άρση της απόφασης περί κράτησής του...»

ΘΕΜΗΣ ΣΟΦΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
«Είναι υποχρεωτική στα κακουργήματα η προηγούμενη προκαταρκτική εξέταση. Αν δεν προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση, η κίνηση της ποινικής δίωξης πάσχει.»