​Βάσει νέας έρευνας, επιστήμονες επικαλούνται πως διαφορετικά στελέχη του ίδιου παθογόνου μικροοργανισμού που είχαν προκαλέσει θανατηφόρες πανδημίες πανούκλας στην Ευρώπη, μπορούν να "ξυπνήσουν" τις ίδιες θανατηφόρες πανδημίες!

Συγκεκριμένα αναφέρονται στις θανατηφόρες πανδημίες πανούκλας, αυτή του Ιουστινιανού που έπληξε την Ανατολική Ευρώπη (Βυζάντιο) και αυτή του «Μαύρου Θανάτου» που έπληξε τη μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη, καθεμία από τις οποίες σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και στις μέρες μας κυκλοφορούν 155 διαφορετικά στελέχη του, βασισμένα στο παλαιότερο θανατηφόρο μεσαιωνικό στέλεχος. Βάσει των ευρημάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός πως ένα νέο στέλεχος της πανούκλας θα ξεπηδήσει πάλι από τα τρωκτικά - φορείς και θα πλήξει ξανά τους ανθρώπους στο μέλλον.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Χέντρικ Πουινάρ του καναδικού πανεπιστημίου Μακμάστερ και τον Ντέιβ Βάγκνερ του πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα δήλωσαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την προέλευση και την αιτία της παλαιότερης «πανούκλας του Ιουστινιανού» και κατά πόσο έχει κάποια σχέση με την πανδημία που εμφανίστηκε μετά από περί��ου 800 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη πανδημία πανούκλας στην μεσαιωνική Ευρώπη (1347 - 1351), μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξόντωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους.