Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεφαλονιά.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star είπε: «Μπορούμε -με μεγάλη πιθανότητα- να πούμε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος. Μετά την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού σημειώθηκαν περίπου 130 σεισμοί, μικροί και μεγάλοι. Αυτοί οι σεισμοί εκδηλώθηκαν στον ίδιο εστιακό χώρο και αυτό το γεγονός μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δήλωσε: «Θα πρέπει να κρατήσουμε μια επιφύλαξη. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, υπό την έννοια ότι το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί είναι περίπου στα 15 με 20 χλμ. 'Οσο δηλαδή, αναμένεται για ένα σεισμό της τάξεως των 6.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ισχυροί μετασεισμοί μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή».

Τέλος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, κυρίως σε ότι αφορά τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προστατεύσουμε τα κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star…