Πρώτη ανάρτηση: 24/01/2014 20:41

Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ. Όπως σας είχαμε πει, ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι χειμωνιάτικος με βροχές, καταιγίδες, αλλά και έντονες χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, αλλά και τα ημιορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Χώρας.

Ήδη ισχυρή βροχόπτωση είναι σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα στην Αττική.

Το Σάββατο θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Ανατολική νησιωτική χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στα Βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Τέλος, την Κυριακή θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους, κυρίως στην Ανατολική και νότια χώρα. Επιπλέον, χιονοπτώσεις πρόσκαιρα ισχυρές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα Βόρεια.

Σταδιακά και από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα κεντρικά και βόρεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην Αττική θα σημειωθούν κυρίως βροχές και καταιγίδες με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Θεσσαλονίκη το κρύο θα είναι τσουχτερό και το θερμόμετρο θα δείξει από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχί��ουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κα��ά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Να ντύνονται κατάλληλα.

•Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.