images.jpeg

Προσφορά για 21 ελληνικά αεροδρόμια είναι έτοιμος να καταθέσει ο Αργεντίνος δισεκατομμυριούχος Eduardo Eurnekian, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμμετοχών του που ονομάζεται Corp. America, προτίθεται να καταθέσει προσφορές για το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής τους, καθώς ο όμιλός του επιδιώκει να επεκταθεί στη Νότια Ευρώπη και να επωφεληθεί από τη μείωση των τιμών μετά την κρίση.

Μάλιστα όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο ανιψιός του μεγαλοεπιχειρηματία και επικεφαλής του σκέλους διαχείρισης αεροδρομίων της εταιρείας Martin Eurnekian, η εταιρεία θα επιχειρήσει να αγοράσει αυτή την εβδομάδα κιόλας το 23% του αεροδρομίου της Πίζα στην Ιταλία καθώς και να ολοκληρώσει το σχέδιο της να αναπτύξει το αεροδρόμιο της Τοσκάνης.

«Θα είμαστε άκρως επιθετικοί σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει ο 35χρονος Martin Eurnekian. «Η κρίση έχει ανοίξει μεγάλες ευκαιρίες», συμπληρώνει.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πωλήσει μετοχές σε δύο αεροδρόμια τον Φεβρουάριο, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Corp. America, η οποία διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα στην Αργεντινή, ετοιμάζεται, επίσης, να υποβάλει προσφορά γ��α την απόκτηση δικαιωμάτων στο Κούτσο του Περού, στη Μπαρανκίλα της Κολομβίας και το κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Σαντιάγο της Χολής αργότερα στο έτος, δήλωσε ο Γιουρνεκιάν. Η εταιρεία, με έδρα το Μπουένος 'Αιρες, ανακαινίζει το αεροδρόμιο της Μπραζίλια εν όψει του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου τον Ιούνιο, με σχέδιο να τριπλασιάσει της πωλήσεις μέσω της λιανικής έως το 2015 και να το καταστήσει κύριο εγχώριο κόμβο της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στην Αμερική και την Ευρώπη εστιάζοντας κυρίως στη Μεσόγειο», σημειώνει ο Eurnekian και προσθέτει: «Πάντα επενδύουμε σε πρότζεκτς με βασικό στόχο να διατηρήσουμε τον διοικητικό έλεγχο».

Λίγα λόγια για αυτόν

Ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1932 από Αρμένιους γονείς.
Η οικογένεια του είχε εργοστάσιο υφαντουργίας, η οποία άκμασε στην Αργεντινή και έγινε ένας από τις πιο σημαντικούς προμηθευτές της διεθνούς εταιρείας αθλητικών ειδών Puma. Ωστόσο, η εταιρεία - όπως και πολλές άλλες στην Αργεντινή - κατέρρευσε.

Ο ίδιος, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται αφού αμέσως αναζήτησε την επόμενη ευκαιρία και το 1988 αγόρασε ένα κανάλι της καλωδιακής τηλεόρασης «Cablevision». Η επένδυσή του ��ινόταν όλο και πιο προσοδοφόρα και ο Γιουρνεκιάν, το 1994, πούλησε το 51% των μετοχών στη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου της Αργεντινής, την Tele - Communications, για 350 εκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια ήρθαν οι επενδύσεις στα αεροδρόμια, αλλά και στην Αρμενία. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2001, ο Γιουρνεκιάν και η Corporación América υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 30 ετών με την αρμενική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Zvartnots, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας.

Μάλιστα, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού που αναβάθμισε το αεροδρόμιο, στα διεθνή πρότυπα. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 50 εκατομμύρια δολάρια .Παράλληλα, ο Γιουρνεκιάν επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στον τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Αρμενίας.
Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Γιουρνεκιάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Σήμερα ο Γιουρνεκιάν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που το Forbes υπολογίζει στο 1,8 δισ δολ.
Ο ίδιος δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει παιδιά και κληρονόμοι του είναι τα ανίψια του. Ηδη, οι Μάρτιν και Χιούγκο Γιουρνεκιάν εργάζονται μαζί του.