Το μεγαλύτερο όνομα στο Real Estate στην Ελλάδα, ο Παναγι��της Ευθυμίου κατηγορείται ότι πήρε θαλασσοδάνεια από το ΤΤ που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιριών του στις οποίες ως ιδιοκτήτες εμφανίζονταν υπάλληλοι του. Ο εφοπλιστής που φέρεται να κατέχει εκτάσεις και ακίνητα, φιλέτα, κυρίως στα νότια προάστια, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, πήρε τα χρήματα και αντί να τα επενδύσει, τα εξαφάνισε.

Το νέο σκέλος στην πολύκροτη υπόθεση του ΤΤ οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων καθώς η συνολική ζημιά από τα δάνεια που πήρε ο εφοπλιστής Παναγιώτης Ευθυμίου εκτιμάται στα 104.700.000 ευρώ. Η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε διώξεις κατά των
-Άγγελου Φιλιππίδη (πρώην πρόεδρος του ΤΤ)
- Πρώην Στελέχων του ΤΤ
- Παναγιώτη Ευθυμίου (επιχειρηματίας), μελών της οικογένειάς του και υπάλληλλων του


Η εισαγγελέας καταγράφει τις διαδρομές των επίμαχων δανείων μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς, off shore εταιρίες, επιταγές και εμβάσματα μέχρι τη στιγμή που τα ίχνη τους χάνονται. Συγκεκριμένα έλαβαν δάνεια τρεις εταιρίες.
Οι δυο από αυτές εμφανίζονται να ανήκουν σε άλλες κυπριακές εταιρίες με φερόμενους ιδιοκτήτες υπαλλήλους του επιχειρηματία.

Η εισαγγελέας εκτιμά ότι πραγματικός ιδιοκτήτης είναι ο Παναγιώτης Ευθυμίου και σημειώνει:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ OFF SHORE
• Αν τα μέλη του ΤΤ δεν γνώριζαν ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου σημαίνει ότι έδιναν εκατομμύρια σε κάποιο άγνωστο πρόσωπο πίσω από off shore εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους.
• Αν γνώριζαν, έδιναν εκατομμύρια σε ένα πρόσωπο που δεν είχε την φερεγγυότητα για τη λήψη των δανείων
- Αν πίστευαν ότι οι δικαιούχοι είναι τα παρένθετα πρόσωπα που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες των off shore σημειώνεται ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους το έτος 2009 δήλωσαν εισοδήματα η μια 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949 ευρώ.

Με αυτά τα εισοδήματα φυσικά δεν θα μπορούσαν να δανειστούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά την εκταμίευση των δανείων, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα άρχισε το ξέπλυμα με τις offshore να παίζουν ειδικό ρόλο στην εξαφάνιση των χρημάτων.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ
Αμέσως άρχισε από τους κατηγορούμενους η διαδικασία νομιμοποίησης του χρήματος με σκοπό την απόκρυψη της αληθούς προέλευσής του και τη συγκάλυψη της τοποθέτησής του. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε από το ίδιο το ΤΤ. Οι επιταγές μετατράπηκαν σε καταθέσεις και μέσω του τραπεζικού συστήματος έγινε η μεταφορά και απόκρυψ�� των κεφαλαίων σε άγνωστο μέχρι στιγμής τόπο.

Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ήδη έδωσε εντολή να δεσμευτούν μια σειρά από ακίνητα που ανήκουν στον εφοπλιστή Παναγιώτη Ευθυμίου και άλλους εμπλεκόμενους σε Γλυφάδα, Παρνασσό και Κηφισιά.