Σε «κόκκινο συναγερμό» έχει τεθεί η ΕΛ. ΑΣ και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς μετά την απόδραση του Χρ. Ξηρού και με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα, 30 και πλέον Ευρωπαίων αξιωματούχων που συμμετέχουν στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ είναι έντονοι οι φόβοι για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα.
Τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία είναι ανάλογα με εκείνα που λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θωρακίζοντας έτσι εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και αυτοκινητοπομπές που συνδέονται με την ελληνική προεδρία.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιπολίες ένοπλων αστυνομικών περιμετρικά του Ζαππείου και των ξενοδοχείων, όπου καταλύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως επίσης και την παρουσία μυστικών αστυνομικών περιμετρικά της Ακρόπολης.
Ταυτόχρονα ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης σε 320 φυλασσόμενους στόχους στην Αττική, ενώ έχουν δοθεί φωτογραφίες υπόπτων για τρομοκρατική δράση σε αστυνομικούς που μετέχουν στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των οποίων εφαρμόζονται αυστηρότατα μέτρα, ενώ οι αστυνομικοί έχουν λάβει διαταγή να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε άτομα και οχήματα που κινούνται κοντά στα ξενοδοχεία και τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται οι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Ήδη σε αρκετά σημεία του κέντρου έχει απαγορευτεί πλήρως η πρόσβαση πολιτών, όπως για παράδειγμα ο λόφος του Αρδηττού, ενώ αστυνομικοί – σκοποί περιπολούν σε σημεία υψηλού κινδύνου και εναλλάσσονται ανά μία ώρα.
Τέλος αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής μελετούν την τρωτότητα των 320 φυλασσόμενων στόχων εντός του Λεκανοπεδίου και κάποια από αυτά θα συνδεθούν online απευθείας με τη ΓΑΔΑ, ώστε οι σκοποί να έχουν άμεση και γρήγορη επικοινωνία με τους ανωτέρους τους.