Το τέταρτο θερμότερο καταγεγραμμένο έτος από το 1880 οπότε και ξεκίνησαν οι καταγραφές, ήταν το 2013 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ενώ το 2014 αναμένεται θερμότερο.

Παρότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν κατερρίφθη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όπως συνέβη το 2010, οι δύο υπηρεσίες συμφωνούν ότι το έτος που έφυγε συνεχίζει τη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, γεγονός που καθιστά το 2013 την τέταρτη θερμότερη χρονιά - μαζί με το 2003 - που έχει καταγραφεί από το 1880.

Η NASA από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος ήταν το έβδομο θερμότερο στα χρονικά. Οι υπηρεσίες υπολογίζουν με διαφορετική μεθοδολογία τις θερμοκρασίες στην Αρκτική και σε άλλες απομονωμένες τοποθεσίες, με τα αποτελέσματά τους ωστόσο να έχουν απόκλιση λίγων εκατοστών του βαθμού.

Οι μεταβολές από έτος σε έτος πάντως «είναι ουσιαστικά οι ίδιες και με τους δύο τρόπους υπολογισμού», όπως είπε ο διευθυντής του Κέντρου Δεδομένων για το Κλίμα της NOAA Τόμας Καρλ. Και στις δύο περιπτώσεις διαφαίνεται μια σημαντική τάση ανόδου των θερμοκρασιών στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία όμως επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαετία. Άλλωστε και οι δύο υπηρεσίες επισημαίνουν ότι τα 9 στα 10 θερμότερα χρόνια καταγράφηκαν τον 21ο αιώνα και μόνο το 1998 - έτος ακραίου Ελ Νίνιο - ήταν θερμότερο από το 2013.

Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν ένα σχετικά ψυχρό έτος, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ για την Αυστραλία το 2013 υπήρξε το θερμότερο έτος στα χρονικά.