Εφτά συνολικά άδειες από τον Σεπτέμβρη του 2012 μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να δραπετεύσει, είχε πάρει με τη... βούλα του Συμβουλίου των φυλακών, ο καταδικασμένος ως μέλος της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλος Ξηρός.

Όλους αυτούς τους 15 μήνες ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν εκτός φυλακής κάθε… τρίμηνο στις τρεις πρώτες άδεις, και κάθε… δίμηνο στη συνέχεια.

Το Star αποκαλύπτει πότε ακριβώς δόθηκαν αυτές οι άδειες

Συγκεκριμένα, η πρώτη άδεια δόθηκε μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις του Συμβουλίου στις 24/09/2012 και ήταν τριήμερη. Την δεύτερη άδεια πήρε ο Χ. Ξηρός στις 31/12/2013, παραμονή της Πρωτοχρονιάς δηλαδή, για τρεις μέρες επίσης.
STAR_19.57.46_0001.jpg

Η επόμενη δόθηκε στις 10/04/2013 και ήταν επίσης τριήμερη.

Στις 27/06/2013 πήρε την τέταρτη άδεια πέντε ημερών και δύο μήνες μετά, στις 30/08/2013, πήρε επίσης πενθήμερη άδεια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στην Ικαρία, σε «κοινωνική εκδήλωση» όπως ο ίδιος είχε πει.

ADEIES.jpg
Δύο μή��ες μετά, στις 31/10/2013 πήρε και πάλι πενθήμερη άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Νοεμβρίου 2013 δολοφονήθηκαν τα δύο νεαρά μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός βρισκόταν στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής και εμφανιζόταν κάθε μέρα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κάθε μέρα εντός του 24ωρου στο αστυνομικό τμήμα για να δίνει το παρόν.

Η τελευταία άδεια δόθηκε στις 7/01/2014 και ο Χ. Ξηρός δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού.
΄

Πώς έδιναν τις άδειες

Ο εξαιρετικός θεσμός των αδειών, στον οποίο ομονοούν πολιτικοί, δικαστές και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σπιλώθηκε από έναν άνθρωπο που ευεργετήθηκε από αυτόν. Μάλιστα ο θεσμός θεωρείται ευεργετικός παγκοσμίως για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων και την ισορροπία της ίδιας της φυλακής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τον νόμο οι άδειες δίδονται μετά τη συμπλήρωση 8ετίας κράτησης , αλλά σε αυτόν δόθηκε μετά από αρνήσεις, στα 10 χρόνια κράτησης. Αντίθετα στις αλλεπάλληλες αιτήσεις των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, το Συμβούλιο έχει απαντήσει αρνητικά. Μοναδικά κριτήρια που απαιτεί ο νόμος είναι η κακή διαγωγή στις φυλακές (όχι πειθαρχικά παραπτώματα ), ενώ αξιολογείται η επικινδυνότητά του και και αν είναι ύποπτος φυγής. Σε αυτό αξιολογείται θετικά για τον δραπέτη Ξηρό, το γεγονός ότι επέστρεφε με συνέπεια στις 6 πρώτες άδειες. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται, ο νόμος δεν κάνει ��ιάκριση εγκλημάτων που δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση άδειας, κάτι όμως που θα κάνει άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ποιοι υπέγραφαν

Ο θεσμός της άδειας, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου της φυλακής (δεν έχει δηλαδή ουδεμία εμπλοκή το Υπουργείο Δικαιοσύνης) που απαρτίζεται από την διευθύντρια των φυλακών, την κοινωνική λειτουργό και την εισαγγελέα επόπτη των φυλακών. Στην περίπτωση Ξηρού σε όλες τις άδειες συμμετείχε η διευθύνουσα τω�� φυλακών, η κοινωνική λειτουργός, στις 4 πρώτες η μια αναπληρώτρια εισαγγελέας των φυλακών και στην άλλες τρείς η δεύτερη αναπληρώτρια εισαγγελέας. Σε καμία δηλαδή δεν συμμετείχε η εισαγγελέας επόπτης των φυλακών. Ηδη βέβαια τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (που είναι αρμόδια για την πειθαρχική κρίση της διευθύντριας και της κοινωνικής λειτουργού) όσο και από τον Άρειο Πάγο (που είναι αρμόδιος για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης) διενεργείται πειθαρχικός έλεγχος για τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτείνουν πώς σε κάθε άδεια του Ξηρού, ενημέρωσαν μια βδομάδα πριν το αρχηγείο της αστυνομίας.

Κάντε κλικ και δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Star στο βίντεο...