Ανασφάλεια, χαμηλές προσδοκίες και απαξίωση του κράτους είναι τα βασικά στοιχεία που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Από την «έρευνα πολιτικής συγκυρίας» που πραγματοποιήθηκε 8 - 13 Ιανουαρ��ου προκύπτει ότι το 75% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια, ενώ το αντίθετο δηλώνει το 22%.

Παράλληλα, το 70% θεωρεί ότι «στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», το 22% «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 5% «ούτε στη σωστή, ούτε στη λάθος κατεύθυνση».

Στην ερώτηση «πόσο πιστεύετε ότι θα διαρκέσει η οικονομική κρίση», μόλις το 1% βλέπει ότι θα κρατήσει ακόμη ένα εξάμηνο, το 6% θεωρεί πως η κρίση θα διαρκέσει για ακόμη έναν χρόνο, το 8% για ακόμη δύο χρόνια, το 9% για ακόμη τρία χρόνια, το 3% για ακόμη τέσσερα χρόνια, το 15% για ακόμη πέντε χρόνια, το 22% θεωρεί ότι οικονομική κρίση θα κρατήσει από έξι έως 10 χρόνια ακόμη και το 29% περισσότερα από 10 χρόνια ακόμη.

Σε ερώτηση για τα συναισθήματά τους σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στη χώρα, απαντούν: Οργή/ αγανάκτηση το 31%, απογοήτευση το 14%, ανησυχία/ άγχος το 13%, ντροπή το 10%, λύπη/ στεναχώρια το 7%, αδιαφορία το 2%, τίποτα από όλα αυτά το 2%, όλα αυτά το 18%.

Επιπλέον, το 43% θεωρεί ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα από ότι πέντε χρόνια πριν, ενώ το αντίθετο εκτιμά το 26%.

Στην ερώτηση ποια παράταξη μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση, η Δεξιά ή η Αριστερά, απαντούν: «καμιά από τις δυο» το 41%, «η Δεξιά» το 25%, «η Αριστερά» το 24%, «το κέντρο» το 1%.