Για «απόλυτο χάος» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, που κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση ύψους 18 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρήκε στον Δήμο όταν κλήθηκε να διενεργήσει τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, η κ. Τσεμπερά, εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας, μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες που κινούνταν «πέρα από κάθε εφαρμογή νόμου».

«Ήταν καταλυμένοι όλοι οι νόμοι» υπ��γράμμισε, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διενεργηθείσα έρευνα και προσθέτοντας ότι η ίδια προσέφυγε ουκ ολίγες φορές στις εισαγγελικές αρχές της πόλης για να τη διευκολύνουν τα ελεγχόμενα πρόσωπα στην περάτωση του έργου της.

Αναφερόμενη στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τις πληρωμές των παρακρατούμενων φόρων προς τη ΔΟΥ και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οικονομική επιθεωρήτρια κατέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις και μεταφορές ποσών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, αφού χρησιμοποιούνταν απλές αποδείξεις.

Όπως είπε, ο πρώην ταμίας με αποφάσεις δημάρχων, από το 1991 δεν ελεγχόταν παρά μόνο μία φορά το χρόνο, στις 31 Δεκεμβρίου που είναι ημιαργία.

Επικαλούμενη την προανακριτική κατάθεση του κ. Σαξώνη, η μάρτυρας υποστήριξε ότι για τη «δράση» του γνώριζαν τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι, για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη.

Έπειτα από σχετική ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, η κ. Τσεμπερά αναφέρθηκε στη διαφορά του 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του τέως δημάρχου, στο πλαίσιο της έρευνας για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Την αναφορά αυτήν την αμφισβήτησε ευθέως η υπεράσπιση του κ. Παπαγεωργόπουλου, προσκομίζοντας, μάλ��στα, στο δικαστήριο σχετικές οικονομικές πραγματογνωμοσύνες.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, πλην του συνηγόρου του κ. Σαξώνη, είχαν υποβάλει αίτημα για εξαίρεση της κ. Τσεμπερά από τη διαδικασία εξέτασής της ως μάρτυρα, με το αιτιολογικό ότι λειτούργησε ως προανακριτική υπάλληλος στην υπόθεση. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής, δεύτερης συνεδρίασης του δικαστηρίου, δεν έλειψε η ένταση, όταν οι συνήγοροι του κ. Λεμούσια και του κ. Σαξώνη διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να τους επαναφέρει στην τάξη.

Επίσης, ο δικηγόρος του πρώην γενικού γραμματέα Αλέξης Κούγιας υπέβαλε προφορική μήνυση σε βάρος της οικονομικής επιθεωρήτριας για παράβαση καθήκοντος, τονίζοντας ότι αυτή στοχοποίησε τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση της ίδιας μάρτυρος.