Τι και αν η μισή Ελλάδα (και παραπάνω) δεν έχει να φάει; Κάποιοι εξακολουθούν να «τρώνε» με χρυσά κουτάλια τα λεφτά του Δημοσίου!

Όπως ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η κατάσταση με την οποία λειτουργεί το Δημόσιο παραμένει τραγική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρακιντζής ανέφερε παράδειγμα δημοσιογράφου της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ), ανταποκριτή στην Μαδρίτη, ο οποίος είχε διοριστεί και στο ΕΟΤ της ισπανικής πρωτεύουσας! Δούλευε κυρίως στο ΕΟΤ αλλά έπαιρνε κανονικότατα τον μισθό του και από την ΕΡΤ.

Επίσης, έδωσε το παράδειγμα εκπαιδευτικού που είχε ασελγήσει σε παιδιά κάτω των 12 ετών και η υπηρεσία δεν του επέβαλε κυρώσεις με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος να ασκήσει έφεση.

Δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά για την πρόσληψη

Επιπλέον, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα πλαστά πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων καθώς όπως παραδέχτηκε «μέχρι στιγμής οι έλεγχοι δεν έχουν αποδώσει πολλά, παρά μόνο βρήκαμε 50 περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών στη Αθήνα και 12-15 στα Δωδεκανησα οι οποίοι πλαστογράφησαν τα απολυτήριά τους και αύξησαν τη βαθμολογία από 10 στο 18» και διευκρίνισε ότι στις εν λόγω περιπτώσεις έγιναν ανακλήσεις διορισμών.

Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε και στα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών λέγοντας ότι «έχουμε αρκετά πλαστά πιστοποιητικά ξένης γλώσσας που δεν ήταν για διορισμό αλλά για προαγωγή. Ελέγχεται, αλλά είναι δύσκολο καθώς είναι 200.000. Έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη».

Αναφερόμενος ακόμα σε περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων ο κ. Ρακιτζής δήλωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές του έστειλαν στο γραφείο του 2500 ποινικές υποθέσεις που όπως εξήγησε όμως δεν αφορούν αντίστοιχα 2500 υπαλλήλους, γιατί πολλές παραγγελίες αντιστοιχούσαν στο ίδιο πρόσωπο. Μέχρι σήμερα πάντως, γνωστοποίησε ότι έχουν απολυθεί... μόνο 200 επίορκοι υπάλληλοι ενώ εκκρεμούν και άλλοι 500, οι υποθέσεις των οποίων όμως δεν έχουν τελεσιδικήσει διότι αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο επιθεωρητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους ΟΤΑ όπου όπως είπε συνεχίζονται να παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τόνισε ότι πολλές φορές η αντιπολίτευση συμπράττει με την συμπολίτευση ώστε να εξαφανίζονται τα «ίχνη» των παρατυπιών. Ειδικότερα αναφέρθηκε παραδειγμαρτικά στο «σπάσιμο» των έργων σε κόστος κατασκευής έως 45.000 ευρώ ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις.