​Νέα εντάλματα σύλληψης, νέες ποινικές διώξεις και νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να συμπληρώσουν το πάζλ του μεγάλου σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες .

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», 14 ακόμη περιπτώσεις δανειοδοτήσ��ων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών και με παραγγελία του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, αναμένεται να γίνουν φύλλο και φτερό ώστε να διαπιστωθεί ποιες από αυτές συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση του Τ.Τ. για την οποία ασκήθηκαν πρόσφατα ποινικές διώξεις από την εισαγγελία Διαφθοράς για πέντε κακουργήματα, σε βάρος συνολικά 30 προσώπων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς καλύπτει ποινικά τρεις μόνο (όμιλος Γριβέα, ALAPIS και όμιλος ΔΕΜΚΟ), από τις συνολικά δεκαεπτά περιπτώσεις ύποπτων δανειοδοτήσεων.

Το δεύτερο πόρισμα Νικολούδη αφορά δάνεια 104.700.000 ευρώ τα οποία η διοίκηση της Τραπεζας έδωσε από τις 21/1/2009 έως 8/4/2009, σε τρεις εταιρίες ακινήτων, που κρύβονται πίσω από Off shore εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Στην υπόθεση εμπλέκονται 7 πρόσωπα που φέρονται ως δικαιούχοι των εταιριών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, τα κεφάλαια αυτά μεταφέρθηκαν με εμβάσματα στην Κύπρο σε θυγατρικές εταιρίες των δανειοληπτών, ενώ η μεταφορά των κεφαλαίων έγινε μέσω της ίδια τράπεζας, οι υπηρεσίες της οποίας απέστειλαν τα σχετικά εμβάσματα των πιστούχων εταιριών στις θυγατρικές τους.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των Αρχών έχει μπει η εταιρεία Master Holdings AD με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών, την οποία ο κ. Φιλιππίδης είχε συστήσει από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή, Μάριο Βαρότση, καθώς ελέγχεται εάν μέσω αυτής της off shore ξέπλενε χρήματα από μίζες για τις "δανειακές εξυπηρετήσεις" που έκανε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Διαφθοράς, τα οποία προκύπτουν από το πόρισμα Νικολούδη, η Τράπεζα χορήγησε δάνεια 104.700.000 ευρώ, μετά από αιτήματα εταιρειών ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος της η Σοφία Μιλτ. Τόλου), ALMOND ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ (δικαιούχος Ευάγγελος Αποστολάτος) και EKTASES DEVELOPMENT AE (με δικαιούχους τα μέλη της οικογένειας Ευθυμίου και συγκεκριμένα τους Παναγιώτη, Μαγδαληνή, Ευάγγελο και Χρήστο).

Στην υπόθεση εμπλέκεται ο όμιλος εταιρειών "Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010 ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΕ", με δικαιούχο τον Λουκά Έλληνα, η οποία φέρεται να αγοράζει το 2011 τα ακίνητα που ανήκουν σε τρεις από τις παραπάνω εταιρείες και ήταν ήδη υποθηκευμένα στο Τ.Τ.

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια τριών ακόμη επιχειρηματίων

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρει πως τρία νέα μεγάλα ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων για δανειοδοτήσεις εκατομμύριων ευρώ από το ΤΤ επί της διοικήσεως του Α.Φιλιππίδη . Πιο συγκεκριμένα, οι ελεγχόμενοι είναι ένας Κύπριος και δύο Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια από το ΤΤ την επίμαχη περίοδο του 2008- 2009