Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, ο Σαμ Μπέρνς, ο 17χρονος που κατάφερε να κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο μια σπάνια ασθένεια την προγηρία, δηλαδή την πρόωρη γήρανση.

Ο Σαμ από την πρώτη στιγμή που κατάλαβε τι του συμβαίνει δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει για το πρόβλημα του.

Γεννήθηκε το 1996 και ήταν ένα υγιέστατο μωρό, τίποτα δεν προμήνυε πως δύο χρόνια αργότερα, θα τον «χτυπούσε» το σύνδρομο Hutchinson-Gilford.

Τι είναι όμως η προγηρία;

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, που παρουσιάζεται σε κάθε 4-8 εκατομμύρια ανθρώπους. Προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζετ��ι από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος.

Οι γονείς του, γιατροί στο επάγγελμα, ανακαλύπτουν την ανεπάρκεια ιατρικών πληροφοριών σχετικά με την προγηρία και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο μέρος στο οποίο αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και καμία πηγή χρηματοδότησης για τους ερευνητές που θέλουν να μελετήσουν την προγηρία.

Όταν συνήλθαν από το αρχικό σοκ αποφάσισαν να ιδρύσουν με τη βοήθεια φίλων και συνεργατών τους, το Ίδρυμα Έρευνας για την Προγηρία, τον μοναδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό παγκοσμίως, με σκοπό την έρευνα για την προγηρία.

Το 2002, ερευνητές του ιδρύματος ανακάλυψαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την προγηρία, δίνοντας ελπίδα για την εύρεση θεραπείας.