Ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου

Η γενιά των «30ρηδων» αναλαμβάνει να γράψει νέα σελίδα στο κίνημα των Ελλήνων γυμνιστών, μετά την ουσιαστική αδρανοποίηση την τελευταία πενταετία, του μοναδικού σχετικού συλλόγου που λειτουργούσε ως τώρα με την επωνυμία «Σύλλογος Φυσικής Αγωγής-Γυμνιστών Ελλάδας οι Πρωτόπλαστοι».

Γυμνιστές από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην Εκάλη, στο χώρο που λειτουργεί βιβλιοθήκη γυμνισμού και έκοψαν –ντυμένοι…- την πίττα τους, ενώ έλαβαν αποφάσεις, προκειμένου να αναγεννήσουν πανελλαδικά το κίνημά τους που το 1978 είχε εγγράψει 2000 μέλη αλλά και πολλαπλάσιους τότε υποστηρικτές.

Ο Αγγελος Μιμηκόπουλος, εκ��ρόσωπος των Ελλήνων γυμνιστών στη διεθνή ομοσπονδία από το 1994 που πέθανε ο «πρωτεργάτης» του γυμνισμού στη χώρα μας Δημήτρης Παζαρλής, παραδέχθηκε ότι το κίνημά τους περνά μεγάλη κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια. Την απέδωσε αφενός σε μια συντηρητική στροφή της κοινωνίας διεθνώς που με σύνθημα «ντύστε τους γυμνούς» πιέζει για λήψη μέτρων κατά του γυμνισμού προβάλλοντας ως πρόσχημα πως «ταυτίζεται με τη σεξουαλική ασυδοσία», αλλά και αφετέρου σε τοπικά και μη οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές καιροσκοπικές επιλογές, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Η γυμνοφοβία έχει εισχωρήσει στη ζωή του μέσου πολίτη. Γυμνοφοβικοί άνθρωποι κυκλοφορούν παντού και εκδηλώνονται απροκάλυπτα».

Πέρα από τα ισχυρά πλήγματα που δέχεται ο γυμνισμός παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ο κύριος Μιμηκόπουλος είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιθέσεις που δέχεται έχουν λάβει διαστάσεις ακραίου μαζικού παροξυσμού. Αναφέρθηκε σε περιστατικά –όπως και η ελληνική έκθεση στο Κατάρ- όπου «αγανακτισμένοι πολίτες» εισέβαλαν σε πινακοθήκες, δημόσια κτήρια και μουσεία και κατέβασαν έργα τέχνης που παρουσίαζαν γυμνό. Τα επίμαχα σημεία αγαλμάτων καλύφτηκαν με ύφασμα επειδή, όπως είπε, «ενοχλούσαν τους σεμνότυφους».

Ο ομιλητής αποκάλυψε ακόμη ότι σε χώρες με μεγάλη παράδοση αποδοχής του γυμνισμού, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρεταννία, αλλά και η Κροατία, σήμερα λαμβάνουν κατασταλτικά μέτρα: Είτε κλείνουν οργανωμένες παραδοσιακές πλαζ για γυμνιστές, είτε και προχωρούν σε ολική απαγόρευση του γυμνισμού, με την αιτιολογία ότι επιδίδονται σε ελεύθερο σεξ, επιδειξιομανία, αφόρητες σεξουαλικές πιέσεις, αντικοινωνικές συμπεριφορές, ακόμη και σε χρήση ναρκωτικών.

Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της συντηρητικής στροφής παγκοσμίως, ο κύριος Μιμηκόπουλος ανέφερε το πρόσφατο, διάσημο διεθνώς, ετήσιο «φεστιβάλ ενηλίκων» που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο Κη Γουέστ της Φλώριδας. Όπως είπε, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν πολυάριθμοι αντιδιαδηλωτές που υποχρέωσαν τις γυμνόστηθες «καρναβαλίστριες» να φορέσουν μακό μπλουζάκι. Ορισμένες πάντως για να μην … «πειθαρχήσουν» κατέφυγαν στην τέχνη του «μπόντυ πέϊντινγκ»…

Ο ομιλητής είπε ότι παρ’ όλα αυτά, το 2013 στη χώρα μας υπήρξαν ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα για την προσπάθεια των Ελλήνων γυμνιστών να ανασυγκροτήσουν και πάλι το κίνημά τους, κόντρα στη φθίνουσα πορεία του:
-Η λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας αποκλειστικά για γυμνιστές στο Παραδείσι της Ρόδου και
-Η παραχώρηση σε γυμνιστές –με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου- τμήματος της παραλίας στο Παλαιοχώρι της Μήλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, στη συνάντηση της Εκάλης, σημειώθηκε και αντιπαράθεση, σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν το γυμνισμό σε παρακμή και απαξίωση. Ετσι η πλειοψηφία αναγνώρισε πως πράγματι υπήρξαν περιστατικά που ορισμένοι …«μπέρδεψαν» το γυμνισμό με το ελεύθερο σεξ ή και την επιδειξιομανία/οφθαλμοπορνεία. Η μειοψηφία όμως αντέτεινε πως ο γυμνισμός απευθύνεται σε άτομα με φιλελεύθερη ��οοτροπία και συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των γυμνιστών, με κριτήριο τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες.

Ως χρυσή τομή επελέγη να λειτουργήσουν στο εξής στην Ελλάδα δυο ξεχωριστές ομάδες:
-Ο Σύλλογος Ελλήνων Γυμνιστών-Φυσιολατρών «Γυμνοκρατία» και
-Ο Κύκλος Ελλήνων Ηδονιστών που θα λειτουργεί ως κλειστό club.

Δόθηκαν όμως αμοιβαίες διαβεβαιώσεις πως θα συνεργάζονται σε ζητήματα προώθησης του γυμνισμού και δεν θα λειτουργούν διασπαστικά. Ήδη η «Γυμνοκρατία» έχει καταθέσει για έγκριση λεπτομερές καταστατικό του συλλόγου.

Ο Άγγελος Μιμηκόπουλος που συμμετείχε και στην οργάνωση της πρώτης διεθνούς γυμνιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα προ 30ετίας, στις 3 του Σεπτέμβρη 1983, στην παραλία Χαλικιάδα στο Αγκίστρι, παρέδωσε τη σκυτάλη του συντονισμού των Ελλήνων γυμνιστών, στο νεότερό του Δημήτρη Δάλα που, αν και εκτός Αθηνών, είναι δραστήριο μέλος των «Πρωτόπλαστων» από τη δεκαετία του ’80. Ο κύριος Μιμηκόπουλος, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει αφοριστεί από την Εκκλησία, για τις πρωτοβουλίες του υπέρ της ανάπτυξης του γυμνιστικού κινήματος στον τόπο μας, θα ασχοληθεί, όπως είπε ο ίδιος, με τον εμπλουτισμό, ανάπτυξη και τη νομική κατοχύρωση της βιβλιοθήκης γυμνισμού που ήδη διαθέτει 12000 «τεμάχια» -όπως λέει ο ίδιος- και τη δημιουργία μιας ακόμη βιβλιοθήκης για θέματα σεξουαλικής επανάστασης, πορνογραφίας και λογοκρισίας.

Στη συνάντηση των Ελλήνων γυμνιστών αποφασίστηκε να συνδράμουν το νέο συντονιστή, με μια επιτροπή που θα αναλάβει τη δημιουργία ιστότοπου με τίτλο η «γυμνοκρατία στην Ελλάδα και τον κόσμο», ενώ μια άλλη, την προσέλκυση νέων μελών, με στόχο να δώσουν το παρόν στις δυο επόμενες συναντήσεις, στα μέσα Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι και η δημιουργία κέντρου χειμερινού γυμνισμού που θα διαθέτει πισίνα και γυμναστήριο, καθώς και η αναλυτική καταγραφή κάθε παραλίας στην Ελλάδα που μπορεί καθένας να κολυμπήσει ή να κάνει ηλιοθεραπεία γυμνός.
Στη συνάντηση της Εκάλης προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ διάρκειας 47 λεπτών, με θέμα –φυσικά- το γυμνισμό, ενώ επιδείχθηκε και το …ιστορικό χειροποίητο πανό διαστάσεων 88x350 cm, με την ένδειξη «1η, 2η, 3η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΙΣΤΕΣ» που είχαν αναρτήσει οι φυσιολάτρες, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στη Ραμνούντα Αττικής.
Αρκετοί γυμνιστές πιστεύουν πως ο γυμνισμός οφείλει να συνδυάζεται με υγιεινή διατροφή. Στην εκδήλωση πάντως προσφέρθηκαν κρουασάν με καβουρόψυχα που έγιναν ανάρπαστα και αναψυκτικά…

Στην κοπή της πίττας τους το νόμισμα δεν πήγε σε κάποιον «τυχερό», αλλά στο κομμάτι που κόπηκε για το σύλλογο. Θα φέρει γούρι στους Ελληνες γυμνιστές για το 2014; Ιδωμεν… Ωστόσο η ευχή του Αγγελου Μιμηκόπουλου ήταν: «Καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και καλό ξεγύμνωμα»…