Πρώτη ανάρτηση: 10/01/2014 16:58

Δάνεια ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδική εγγύηση τον… λόγο του κ. Κοντομηνά και συνεργασίες του Τ.Τ. με εταιρίες συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία, οι οποίες αποδείχτηκαν ζημιογόνες για το Δημόσιο διαπιστώνει στο πόρισμα της η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου.

Από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο του 2012 δόθηκαν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία όπως φαίνεται ο κ. Κοντομηνάς ξεχρέωσε άλλα δάνεια που είχε, όπως για παράδειγμα για… την αγορά σπιτιού στην Αγγλία για την κόρη του, ενώ γενικότερα φαίνεται πώς… ξελάσπωσε!

edsv.jpgΌπως αναφέρεται στο πόρισμα – καταπέλτη, η ιστορία ξεκινάει το 2008, όταν το Τ.Τ. ��πό την διοίκηση του κ. Φιλιππίδη αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά πιστωτικών καρτών και επέλεξε για την συνεργασία του την εταιρία Bestline, θυγατρική της ΔΕΜΚΟ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όμως πλήρωσε χρυσή αυτή την συνεργασία, αφού βάση του πορίσματος έδωσε περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 50% της εταιρείας BEST LINE, την ώρα που όπως αναφέρεται στο πόρισμα οι ορκωτοί ελεγκτές αποτίμησαν τότε την εμπορική αξία της εταιρείας, βάση της καθαρής της θέσης, στα 2,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμησή τους η αξία της εταιρείας θα ανερχόταν στα 18,1 και στα 21,6 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίζονταν τα μελλοντικά αποτελέσματα που θα προέκυπταν από τις συνέργειες με το ΤΤ.

duo r.jpg

Επομένως, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, η τράπεζα κατέβαλε τίμημα προεξοφλώντας μελλοντικά οφέλη εξαγοράς, ουσιαστικά για απόκτηση της μισής και όχι ολόκληρης εταιρείας!!!

Επίσης, όπως διαπιστώνεται τον πιστωτικό κίνδυνο από τις επισφάλειες στις κάρτες αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Τ.Τ., ενώ τα κέρδη μοιράζονταν!

Στο πόρισμα φέρεται να χαρακτηρίζεται ως οφθαλμοφανές ότι η εταιρία χρυσοπληρώθηκε ενώ επισημαίνεται ότι το 70% των μετοχών της Bestline ήταν ήδη ενεχυριασμένο για την κάλυψη άλλου δανείου σε άλλη τράπεζα.

Η εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, εκτιμώντας ότι αυτή η σύμπραξη προκάλεσε ζημιά που μπορεί να ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το Δ.Σ της POSTCREDIT έπρεπε να αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΤΤ και τρία της Bestline ουσιαστικά τον έλεγχό της είχε η πλευρά του επιχειρηματία και τα στελέχη του Ταμιευτηρίου πήγαιναν στα γραφεία σχεδόν σαν επισκέπτες!

Ακόμα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα η ΔΕΜΚΟ ανέλαβε υποχρέωση να εξασφαλίσει διαφημιστικό χρόνο αξίας 1.500.000 ευρώ τον χρόνο στα ΜΜΕ, τα οποία ανήκουν στον κ. Κοντομηνά, αλλά… ούτε αυτό δεν τηρήθηκε.

«Ένα μεγάλο μέρος του δανείου των 21.000.000 ευρώ… δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε», όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Όπως βλέπετε και από το γράφημα, κάποια από τα χρήματα που πήρε ο επιχειρηματίας μαζί με άλλα από τον προσωπικό του λογαριασμό μεταφέρονται σε λογαριασμό της εταιρίας Honour LTD συμφερόντων του στην τράπεζα Millennium για την αγορά ακινήτου στην κόρη του στην Αγγλία.

Στο πόρισμά τονίζεται ξεκάθαρα πώς τα δάνεια δόθηκαν στον κ. Κοντομηνά με μοναδική εγγύηση τον λόγο του, χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, ενώ όπως επισημαίνεται η όλη διαχείριση την τετραετία 2008 – 2012 είχαν μοναδικό σκοπό τον… πλουτισμό ορισμένων, όπως του κ. Κοντομηνά και τον συγκατηγορούμενών του.

Αναλυτικά τα ποσά των δανείων και... που πήγαν

Όπως προκύπτει από τα δάνεια ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ δύο δάνεια, συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ, πήγαν στην DEMCO Επενδυτική και Εμπορική, ένα ομολογιακό δάνειο 4 εκατ. ευρώ πήγε στην Village Roadshow Operation και ένα ομολογιακό δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς τη Village Roadshow διανομείς ταινιών.

Τα δάνεια αυτά μεταφέρθηκαν στο Τ.Τ., το οποίο βρίσκεται υπό εκκαθάριση, ενώ ένα ακόμα δάνειο 7,5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε τον Αύγουστο του 2009 και αποπληρώθηκε τον Μάρτιο του 2010.

Τέλος οι επιχειρήσεις του κ. Κοντομηνά έλαβαν ένα ακόμα ομολογιακό δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ το οποίο μεταφέρθηκε στο νέο Τ.Τ..

Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες από την πολύκροτη υπόθεση και δείτε όλα τα στοιχεία στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο του Star