Πρώτη ανάρτηση: 09/01/2014 07:03

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γνωστοί επιχειρηματίες, αλλά και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον εφοπλιστικό χώρο, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 25 κατηγορουμένων και στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία των συλλήψεων, μετά τα εντάλματα που εκδόθηκαν. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, τέσσερις έχουν συλληφθεί και οι υπόλοιποι 3 αναζητούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει περίπτωση μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος δανείστηκε 100 εκ. ευρώ χωρίς να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ ενώ υπάρχει και ένας άλλος που δανείστηκε 110 εκ. ευρώ πράττοντας το ίδιο. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, υπήρχε ένας "κύκλος" φίλων που συνίστατο σε μεγαλοστελέχη του ΤΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι λάμβαναν πολύ μεγάλα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και μάλιστα υπογράφοντας συμβάσεις οι οποίες μπορεί να είχαν ως όρο ότι το ΤΤ δεν δικαιούται να ελέγξει πού πήγαν τα λεφτά που δάνεισε.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έλεγαν "δανείζομαι για να επεκτείνω την επιχείρησή μου", όμως σύμφωνα με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου τα λεφτά π��υ έπαιρναν από τα δάνεια πήγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή "ξεπλύθηκαν" μέσω offshore εταιρειών και αγοράς ακινήτων στο εξωτερικό!!!

Ποιούς αφορούν τα εντάλματα - σε εξέλιξη η διαδικασία των συλλήψεων

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, μερικά εκ των οποίων είναι διεθνή, καθώς οι ύποπτοι είναι κάτοικοι Εξωτερικού.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμιευτηρίου, Μάριος Βαρότσης και ο ιδιοκτήτης του Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος εισήχθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα εντάλματα αφορούν τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα (για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα καθώς είναι κάτοικος Λονδίνου) και την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, τον Κύπριο εφοπλιστή Έλληνα, το πρώην στέλεχος του Ταμιευτηρίου Χ. Σιγανό, καθώς και τους πρώην διοικητές του, Άγγελο Φιλιππίδη και Κλέωνα Παπαδόπουλο. Ένταλμα εκδόθηκε και εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι ήδη προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση.

Τι υποστηρίζει ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Μόλις έγινε γνωστό πως ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναζητείται, κυκλοφόρησε δήλωση κύκλων του στην οποία αναφέρεται: «ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Πάνω από 500 εκατομμύρια η ζημιά

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιέγραφαν πληθώρα δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα οποία χορηγήθηκαν την περίοδο 2006 – 2011 και έμεναν επί χρόνια ανεξόφλητα.

Στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας προστέθηκαν άλλα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε «τρύπες» εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Κατά τη Δικαιοσύνη, η τράπεζα ζημιώθηκε με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι οι εξής: -απάτη κατά του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις τον μόνο περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ποινή που προβλέπεται είναι μέχρι και ισόβια κάθειρξη Την κατηγορία αυτή αντιμετωπίζει και μεγαλοεπιχειρηματίας.
-Απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου
-άμεση συνέργεια στην απιστία και
-ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

25χρονη κατηγορούμενη τηλεφώνησε μόνη της στις αρχές για να την συλλάβουν

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και αρκετοί υπάλληλοι του Ταμιευτηρίου. Μια από αυτούς μάλιστα, ηλικίας 25 ετών, τηλεφώνησε η ίδια στην αστυνομία και ζήτησε να συλληφθεί.

Ωστόσο η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που άσκησε τις διώξεις διαπίστωσε ότι υπάρχει και άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μάλιστα όχι από τυχαία πρόσωπα αλλά από υπαλλήλους τράπεζας οι οποίοι βαρύνονται με αυτό το αδίκημα και τιμωρούνται πιο αυστηρά από κάθε άλλον.