imerisia_LARGE_t_1061_43671184_type12128.jpg
Πρώτη ανάρτηση: 07/01/2014 14:05

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έκανε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από το ατελές κάταγμα του οπίσθιου συνδέσμου της λεκάνης που έπαθε, ενώ έκανε σκι στις ελβετικές Άλπεις.

Χορωδία η οποία απαγγέλλει κάλαντα την υποδέχθηκε την Τρίτη στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. Η «σιδηρά κυρία» της γερμανικής πολιτικής ζωής εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένη και στηριζόμενη σε μεταλλικά υποστηρίγματα, μετά το ατύχημα το οποίο είχε.

Παρά τον... πόνο της, η Μέρκελ ήταν χαμογελαστή. Και έκανε και... πλάκα με την κατάστασή της. "Δε μπορώ να είμαι και πολύ καλή όπως διαβάζετε" είπε και κάλεσε τους προσκόπους να συνεχίσουν το έργο τους και να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα για άπορα παιδιά.

Όπως είναι φυσικό το ατύχημα που είχε η Άγκελα Μέρκελ στο σκι μονοπωλεί τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Σύμφωνα με τη Bild, ο εξοπλισμός με τον οποίο έκανε σκι η Μέρκελ ήταν 20 ετών, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν πως πρέπει να αγοράζει κανείς καινούργια πέδιλα κάθε 10 χρόνια.

Έτσι λοιπόν, αφού η καγκελάριος της Γερμανίας θα εργάζεται ως επί το πλείστον από το σπίτι της, o ρυθμός της γερμανικής κυβέρνησης επιβραδύνεται αναγκαστικά για τις επόμενες εβδομάδες.

Όσο κι αν το επιτελείο της Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει τους χαμηλότερους δυνατούς τόνους, τα ΜΜΕ απασχολούνται στα όρια της υπερβολής με το ζήτημα ενώ η καθυστερημένη ανακοίνωσή του τραυματισμού προκαλεί απορίες. «Χαλαρότερο πρόγραμμα για την Μέρκελ», είναι ένας από τους τίτλους της Frankfurter Allgemeine Zeitung γύρω από το ζήτημα, «Καγκελάριος στον πάγο», στο Spiegel, η «Μέρκελ κυβερνά με το Home Office» γράφει η Suedduetsche Zeitung.

Η περιπέτεια της Μέρκελ αποτέλεσε πάντως μία καλή ευκαιρία... επιμόρφωσης του γερμανικού αναγνωστικού κοινού. To Spiegel παρουσιάζει, με αφορμή το δυστύχημα, εκτενώς τι συμβαίνει στις διάφορες περιπτώσεις κατάγματος στη λεκάνη, πώς αξιολογείται η σοβαρότητά τους και τι θεραπεία ακολουθείται κάθε φορά.

Η Sueddeutsche Zeitung παρουσιάζει το νομικό πλαίσιο γύρω από την εκτέλεση των κυβερνητικών καθηκόντων σε περίπτωση ασθένειας του καγκελαρίου -κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση Μέρκελ, την οποία θα αντικαθιστούσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD.

imerisia_LARGE_t_1061_43671185.JPG
Δεν λείπουν επίσης και τα κείμενα «αθλητικού» ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν το κατά πόσον είναι συνηθισμένος ένας τραυματισμός όπως εκείνου της καγκελαρίου. Η έμπειρη σκιέρ Μέρκελ, αναφέρει σχετικά το Spiegel, πήγαινε σχετικά αργά και ατυχήματα όπως το δικό της είναι σχετικά σπάνια. Η σωστή εκπαίδευση, η ρεαλιστική αντίληψη των δυνατοτήτων του κάθε σκιέρ και ο συνυπολογισμός της εποχής (και του είδους του χιονιού στην πίστα) είναι σημαντικές, συμβουλεύει το περιοδικό.

Πάντως, η ενημέρωση για το ατύχημα έχει προκαλέσει εντυπώσεις. Η γαλλική Monde για παράδειγμα, σχολιάζοντας πως η ενημέρωση κρατήθηκε στο ελάχιστο δυνατό, ξεκινά λέγοντας πως «το μυστικό ήταν καλά φυλαγμένο» και επισημαίνει πως η επίσημη ανακοίνωση βγήκε τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη στο γιατρό.

merkel_atixima_1.jpg

merkel_atixima_3.jpg