Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Λετονία έχει γυναίκα πρωθυπουργό. Η πρώην υπουργός Γεωργίας η Λαϊμντότα Στραουτζούμα διορίστηκε τη Δευτέρα πρωθυπουργός.


Η ίδια δήλωσε πως η χώρα της θα συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική καθώς οδεύει προς βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Η Στραουτζούμα, 62 ετών, πρώην υπουργός Γεωργίας, διαδέχεται τον Βάλντις Ντομπρόβσκις που παραιτήθηκε το Νοέμβριο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της οροφής ενός σουπερμάρκετ στην πρωτεύουσα που ��ίχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την ίδια μακροοικονομική πολιτική η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα», δήλωσε η Στραουτζούμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο 'Αντρις Μπερζίνς που τη διόρισε στη θέση της.

Είπε πως αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα. Η αντιπολιτευόμενη Ένωση Πρασίνων και Αγροτών αναμένεται να είναι το νέο μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, που αποτελείται από τα κόμματα Ενότητα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και Εθνική Συμμαχία.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται έτσι να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που διαθέτει 100 έδρες. Η κυβέρνηση του Ντομπρόβσκις δεν ��ίχε πλειοψηφία αλλά την υποστήριξή τους παρείχαν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές.