Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία μία πρωτοφανής απόφαση που λήφθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το οποίο αθώωσε έναν παιδόφιλο επειδή το 11χρονο θύμα του ήταν «ερωτευμένο» μαζί του.

Ο λόγος για τον 60χρονο Πιέτρο Λαμπέρτι, υπάλληλο στις κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης Καταντζάρο (στην Καλαβρία στα νότια της Ιταλίας), ο οποίος είχε καταδικασθεί τον Φεβρουάριο του 2011 σε πέντε χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχος για τη σύναψη σεξουαλικών σχέσεων με ένα ανήλικο κορίτσι ενώ την ίδια χρονιά το εφετείο επικύρωσε την ποινή αυτή.

Όμως, όπως γράφει η εφημερίδα Il Quotidiano della Calabria, με απόφαση του ιταλικού ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε στις 15η Οκτωβρίου 2013, ακυρώθηκαν οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και διετάχθη η διεξαγωγή νέας δίκης.

Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστικό όργανο, ήταν ότι το Εφετείο δεν έλαβε επαρκώς υπόψη του τη «συναίνεση» μεταξύ του άνδρα και του κοριτσιού, «την ύπαρξη μιας ερωτικής σχέσης, την απουσία σωματικού εξαναγκασμού και το γεγονός ότι το κορίτσι ήταν ερωτευμένο» (με το δράστη).

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το παιδί προερχόταν από άπορη οικογένεια την υπόθεση της οποίας είχε αναλάβει ο Λαμπέρτι. Ο κατηγορούμενος και το θύμα είχαν ανταλλάξει σειρά τηλεφωνημάτων μεταξύ τους και τελικά ο 60χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω με το κορίτσι στο κρεβάτι του. Σοκαριστικό!