Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Βόλγογκραντ μ��τά την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε στις 12:45 ώρα Μόσχας και μελετά ήδη τις πρώτες εκθέσεις για την τραγωδία.

Για το συντονισμό της επιχείρησης μεταβαίνει εκτάκτως στο Βόλγογκραντ ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας στο νότιο διαμέρισμα και πρώην γενικός εισαγγελέας Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, ενώ ήδη έχει απογειωθεί ειδικό αεροσκάφος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους. Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου, ενώ γενικευμένη είναι η αμηχανία, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε διανοηθεί ότι θα πραγματοποιούνταν οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική επίθεση κατά την περίοδο των εορτών.

Μεταξύ των 15 μέχρι στιγμής νεκρών, που έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως (σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου οι νεκροί ανέρχονται σε 18), υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ μεταξύ και των 27 τραυματιών, ένα 9χρονο κορίτσι νοσηλεύεται με πολύ βαριά τραύματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η καμικάζι βομβιστής προκάλεσε τις υποψίες των αστυνομικών αμέσως μετά την είσοδό της στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και φέρεται ότι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί της, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός από τη φρουρά που πραγματοποιούσε τον έ��εγχο στους ανιχνευτές μετάλλων της κεντρικής εισόδου.