Ο θεός Αίολος έδωσε τη λύση στα θέμα της αιθαλομίχλης. Εστειλε τους ισχυρούς ανέμους που καθάρισαν την ατμόσφαιρα από τους επικίνδυνους ρύπους, καθώς στις περισσότερες περιοχές τα έκτακτα μέτρα ελήφθησαν καθυστερημένα ή και κατόπιν εορτής. Διατηρείται πάντως η επιφυλακή για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αλλαγή του καιρού από Δευτέρα που μπορεί να ευνοεί την εκ νέου παγίδευση επικίνδυνων ρύπων.

O ισχυρός Βαρδάρης φύσηξε και έδιωξε το φωτοχημικό νέφος από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Σύμμαχος ήταν ο άνεμος και στις άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας που η ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι το ξημέρωμα ήταν στο «κόκκινο».

Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη σήμερα η αιθαλομίχλη έχει πέσει κάτω από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, έναντι 258 χθες, ενώ στη διάρκεια της νύχτας είχε ανέβει και στα 265. Στη Λάρισα βρέθηκε κάτω από το όριο επιφυλακής των 100 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, από 126 χθες. Στα Γιάννενα η ρύπανση ήταν σήμερα –κατά τους ειδικούς- αμελητέα, έναντι 178 μικρογραμμαρίων χθες. Στη Φλώρινα άγγιξε τα 70 από 210 χθες και στην Κοζάνη μόλις 30 από 215 μικρογραμμάρια χθες.

Στην Πτολεμαΐδα πάντως ο μολυσμένος αέρας μετρήθηκε σήμερα το πρωΐ 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αλλά αποδίδεται στη δραστηριότητα του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ύφεση παρουσιάζει η αιθαλομίχλη στην Τρίπολη τις τελευταίες ώρες, αν και η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι επιβαρυμένη, με θολή ατμόσφαιρα και έντονη οσμή καπνού.

Ενώ τα έκτακτα μέτρα άρχισαν να αίρονται σταδιακά, πόλεμος έχει ξεσπάσει για καθυστέρηση στη λήψη κι εφαρμογή τους. Επρεπε να αποφασιστούν από τον Σεπτέμβριο, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής: «Τώρα δεν απέδωσαν γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε εγκαίρως τι μπορούσε να κάνει».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι αρμόδιοι για την εφαρμογή τους, πλην Αττικής, είναι οι περιφερειάρχες και μέμφεται όσους δεν έχουν εφαρμόσει τα μέτρα. Στη Θεσσαλία εφαρμόζονται τα μέτρα από σήμερα ουσιαστικά κατόπιν εορτής, με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου να υποστηρίζει ότι περίμεναν, όπως προβλέπεται, να υπάρξει 24ωρη μέτρηση, για να βγει ο μέσος όρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πάντως η επιφυλακή διατηρείται, μήπως ενδεχόμενη μεταβολή του καιρού από την Κυριακή ευνοήσει και πάλι την παγίδευση των επικίνδυνων ρύπων.