Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην Τουρκία γύρω από την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς ούτε ο αναγκαστικός ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, φάνηκε να ηρεμεί την κοινή γνώμη στην γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη έρευνα για μίζες.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τον εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς να καταγγέλλει ότι του αφαιρέθηκε ο σχετικός φάκελος και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.
«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας... στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα χθες, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.
«Σήμερα... ανακάλυψα ότι μου αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ερευνώ την υπόθεση χωρίς να μου παρουσιαστεί κανένας λόγος», σημείωσε. ��Όλοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η δυνατότητά μου να διεξαγάγω μια έρευνα ως δημόσιος κατήγορος παρακωλύθηκε».

Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης παρενέβη και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Η τουρκική εφημερίδα Ταράφ έγραψε σήμερα, Πέμπτη, ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της Αστυνομίας, να μην εκτελεί τα εντάλματα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα εναντίον του νομάρχη, του νέου διοικητή Ασφαλείας και εναντίον του διοικητή της Διεύθυνση�� Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός με νέες δηλώσεις του επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς στην κυβέρνηση και ότι παρά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν, δεν προκύπτει καμία ζημιά σε βάρος του δημοσίου. Διεξάγεται, είπε, μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης.


Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο π��οχώρησε ο πρωθυπουργός.

Ένταλμα σύλληψης για τον γιο του Ερντογάν;


Ο ίδιος ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Πακιστάν στο γιο του, για τον οποίο «φουντώνουν» οι φήμες ότι έχει στοχοποιηθεί από τις αρχές.

Μίλησε λοιπόν για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».