Πρώτη δημοσίευση:16:50


Πολιτικός «σεισμός» στην Τουρκία. Υπουργοί παραιτούνται, το Χρηματιστήριο κάνει επικίνδυνες βουτιές, η τουρκική λίρα αγγίζει ιστορικά χαμηλά με τον Ερντογάν να κινδυνεύει παράλληλα να χάσει την πρωθυπουργική του καρέκλα.

Σήμερα, την παραίτηση και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού».

«Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαϊρακτάρ κατηγορώντας δημόσια τον Ερντογάν πως «μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού»

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό» πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξ��ς και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

Σημειώνεται πως είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζουμε πως στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ.

Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλί��υ που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.