​Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφ��ρ Τσαγκλαγιάν, και ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, οι γιοι των οποίων κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί τριγμούς στην Ερντογάν.

«Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», διευκρινίζει ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.
Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως και να νικηθεί η απεχθής αυτή συνωμοσία που έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς μου συνεργάτες», επεσήμανε ο Τσαγλαγιάν και έκανε λόγο για «βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής».

Οι γιοι των Τσαγλαγιάν και Γκιουλέρ συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί. Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προσπάθησε να εκτονώσει την πολιτική ένταση, διαβεβαιώνοντας ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.

«Τα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν» δήλωσε.

Ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής το��, πιθανότατα στις αρχές του 2014.