Πάνω από ένας στους 10 Έλληνες από 15 έως 24 χρόνων, μένουν χωρίς εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση. Έρευνες που ανέλαβαν την καταγραφή των ατόμων αυτών, έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για άτομα τα οποί�� δεν έχουν ούτε εκπαίδευση, ούτε κατάρτιση, που θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκονται στο κοινωνικό πουθενά» σημειώνει στην κάμερα του Star o Χρήστος Γκούλας, διευθυντής κέντρου ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτ. ΓΣΕΕ.

Μάλιστα οι NEETS, όπως ονομάζονται στα αγγλικά αυτά τα άτομα, τα τελευταία 2 χρόνια της κρίσης διπλασιάστηκαν. Πολύ συχνά το πρόβλημα ξεκινάει από το σχολείο ακόμα.

«Θυμάμαι μια συγκεκριμένη περίπτωση που ολοκλήρωσε το γυμνάσιο και προσπάθησε μετά να πάει στο γενικό δεν μπορούσε να πάει φροντιστήριο και τελικά διέκοψε» αναφέρει ο κύριος Γκούλας.

Σύμφωνα με έρευνες πάντως το 16,9% των νέων από 15 έως 24 χρόνων στην Ελλάδα είναι ΝEETS, γεγονός που μας κάνει πρώτους στην Ευρώπη. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.

«56 % είναι κορίτσια ή γυναίκες και 46% είναι άντρες» ξεκαθαρίσει ο κύριος Γκούλας.

Όσο η κρίση μεγαλώνει λένε οι ερευνητές, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των ελλήνων NEETS που μένουν χωρίς εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση.