​Στο μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, η σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Αντικαγκελάριος και επικεφαλής του νέου υπερ-υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας αναλαμβάνει ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που θεωρείται διάδοχος της Μέρκελ, αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας και γίνεται η πρώτη γυναίκα της Γερμανίας σε αυτή τη θέση. Ο νυν υπουργός Άμυνας Τόμας Ντε Μεζιέρ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Έκπληξη προκαλεί ο Γεργκ Άσμουσεν που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και εγκαταλείπει την ΕΚΤ. Ο ίδιος ο Άσμουσεν, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών που διατέλεσε υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 2008-2011, επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ΕΚΤ αποδεχόμενος την υπουργοποίησή του.

Συνολικά πέντε υπουργεία και το υπουργείο της καγκελαρίας στελεχώνουν μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας.

Τη θέση της στη νέα κυβέρνηση διατηρεί και η υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα, βάσει της ανακοίνωσης της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο γενικός γραμματέας της CDU Χέρμαν Γκρέχε θα γίνει υπουργός Υγείας και ο μέχρι τώρα υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θα αναλάβει το υπουργείο της καγκελαρίας. Την θέση του κ. Γκρέχε στο κόμμα θα αναλάβει ο Πέτερ Τάουμπερ.

Στα δύο υφυπουργεία που υπάγονται στην καγκελαρία τοποθετούνται η Μόνικα Γκρούτερς, με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει η Μαρία Μπέμερ.

Ο μέχρι τώρα κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν τρία υπουργεία στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών, ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διατροφής και Γεωργίας Γκερντ Μούλερ θα γίνει υπουργός Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ υπουργός Διατροφής και Γεωργίας θα γίνει ο μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος αναλαμβάνει ο Αντρέας Σόγιερ.

ΔΕΙΤΕ επίσης: Αυτή είναι η... μισή κυβέρνηση της Γερμανίας-Υπουργός Οικονομίας ο Γκάμπριελ