Όσοι δεν... πατούσαν μέχρι τώρα το πόδι τους στις σχολές τους ξαφνικά αναμένεται να γεμίσουν τα αμφιθέατρα κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Όχι, επειδή τους έπιασε ο πόνος να πάρουν το πτυχίο τους αλλά επειδή τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τελειώνει ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες «αιώνιοι» φοιτητές για να τελειώσουν τη σχολή τους!

Μάλιστα η Ελλάδα πρωτοτυπεί στο γεγονός ότι οι «αιώνιοι φοιτητές» στα ΑΕΙ είναι περίπου 180.000, δηλαδή, αισθητά περισσότεροι από τις 170.000, που φοιτούν κανονικά στα έτη σπουδών τους, ενώ άλλοι 70.000 υπολογίζεται ότι είναι εγγεγραμμένοι στα ΤΕΙ.

Πρώτοι όλων θα πρέπει να σπεύσουν όσοι εισήχθησαν στο ΑΕΙ ή το ΤΕΙ έως το 2003, για τους οποίους έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς την έξοδο από το Ιδρυμα.

«Θα βάλουμε εξετάσεις έως αργά τη νύχτα» ανέφερε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων μεγάλου ΑΕΙ, καθώς τα Ιδρύματα θα επιβαρυνθούν και από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει την εξέταση και μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου τον Φεβρουάριο!

Βέβαια, οι ευθύνες των Ιδρυμάτων για τη λύση του ζητήματος των «αιωνίων» είναι μεγάλες καθώς, παρότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το 2011, δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ενημέρωσης των φοιτητών. Η παρουσία των «αιωνίων» στα μητρώα των ιδρυμάτων αποτελεί, επίσης, «αγκάθι» στην αξιολόγησή τους, όπως αναφέρει και η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για το 2013.