Στην γη των προγόνων του αναπαύεται πλέον ο Νέλσον Μαντέλα, που ετάφη το πρωί της Κυριακής στην γενέτειρά του, το χωριό Κούνου.

Τον αποχαιρέτισαν celebrities, κόσμος και πολιτικοί

Πριν την ταφή, περίπου 4.500 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες ακόμα και από τον χώρο της showbiz- απηύθυναν το ύστατο χαίρε.

mandela2.jpg

Η περίπου δύο ωρών τελετή ξεκίνησε με τη μεταφορά του -καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία- φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

mandela3.jpg

Μεταξύ άλλων, στο βήμα ανέβηκαν η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Μπακέλα Μπέτε, η εγγονή του Μαντέλα, Νάντι και ο επιστήθιος φίλος του Άχμεντ Καθράντα.

mandela7.jpg

Η τελετή, που ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του 10ήμερου πένθους που είχε κηρυχθεί στη Νότια Αφρική, μεταδόθηκε live από την τηλεόραση, ενώ στη συνέχεια οι κάμερες έκλεισαν, καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν η ταφή να γίνει σε στενό κύκλο.

Κανονιοβολισμοί και μαχητικά στην ταφή

Μόνο 450 άνθρωποι, κυρίως συγγενείς, ήταν παρόντες στην ταφή, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα.

mandela.jpg

Μαχητικά αεροσκάφη που άφηναν μία ουρά άσπρου καπνού πέταξαν πάνω από το σημείο του τάφου, ενώ κανονιοβολισμούς έριξε τιμητικό άγημα του Πυροβολικού.

mandela6.jpg

Στη συνέχεια, ακολουθώντας την παράδοση, έγινε μια σύνθετη τελετή με στόχο την επικοινωνία με τους προγόνους, ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

Θυμίζουμε πως ο ηγέτης - σύμβολο της Νότιας Αφρικής άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών.

mandela8.jpg