Ο αντεισαγγελέας Εφετών,Στυλιανός Κ. Κωσταρέλλος, με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητά την παραπομπή... σε δίκη 25 ατόμων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας να καθίσουν σ��ο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 25 άτομα που είχαν κληθεί σε απολογίες από τον πρόεδρο πρωτοδικών, που διενήργησε την ανάκριση για την υπόθεση, Σπυρ. Γεωργουλέα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κωσταρέλλος, με μια πρόταση - ποταμό που αριθμεί 316 σελίδες, αξιολογεί τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη 25 κατηγορούμενοι - με βασικούς τους Αριστείδη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη - προκειμένου να δικαστούν για τα εξής αδικήματα:
*Υπεξαίρεση από διαχειριστή ξένης περιουσίας στρεφόμενης κατά του δημοσίου από κοινού και μη κατ' εξακολούθηση, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις
*Απιστία περί την υπηρεσία κατά του δημοσίου κατ' εξακολούθηση υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις
*Λαθρεμπορία από κοινού και κατ' εξακολούθηση
*Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από εγκληματική οργάνωση κατ' επάγγελμα εντός των πλαισίων εγκληματικής ομάδας

Ο αντεισαγγελέας είναι καταπέλτης στην πρότασή του για τις ποινικές ευθύνες των 25 κατηγορουμένων που προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη με βάση τις διατάξεις του ν. 4022/11 περί διαφθοράς.

Μάλιστα, ζητεί να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί για τη σύλληψη τεσσάρων εμπλεκόμενων στην υπόθεση καθώς και των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί σε κατηγορουμένους είτε αμέσως μετά την απολογία τους είτε δια βουλεύματος με το οποίο αντικαταστάθηκε η προσωρινή τους κράτηση.

Παράλ��ηλα, προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις για άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που έχουν υποβάλει δύο εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του συνδυάζει την αξιόποινη συμπεριφορά των κατηγορουμένων με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εν λόγω περιγραφόμενη πράξη τελέστηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις καθόσον το προϊόν αυτής είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και εκτήθη κατά κατάχρηση της θέσεως των ως άνω ανωνύμων εταιρειών στο επιχειρηματικό πεδίο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δια της συστηματικής και επανειλημμένης μη απόδοσης των οφειλομένων κατά περίπτωση ποσών, και μάλιστα σε μια ιδιαίτ��ρα δυσμενή χρονική συγκυρία για τη χώρα, ενόψει της οικονομικής κατάστασης την οποία έχει αυτή περιέλθει, λόγω της μεγάλης υστέρησης που εμφανίζουν τα κρατικά έσοδα, της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της διαρκώς καταρρέουσας ρευστότητας, σε σημείο που κατέστη ορατός ο κίνδυνος αφενός μεν της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, αφετέρου δε της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.»