Μετά το σάλο που προκάλεσε η ακατανόητη «παράσταση» του διερμηνέα νοηματικής στην τελετή Μαντέλα, ο Ταμσάνγκα Τζάντζι έσπευσε να εξηγήσει τι συνέβη.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της άριστης επαγγελματικής του κατάρτισης δηλώνοντας ωστόσο ότι ίσως υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο όταν ήταν στη σκηνή, μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες από όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανούς στις κερκίδες και εκατομμύρια κόσμου που παρακολουθούσε από το σπίτι του.

“Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ήμουν μόνος σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Προσπάθησα να ελέγξω τον εαυτό μου και να μην δείξω στον κόσμο τι συνέβαινε. Λυπάμαι πολύ. Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμουν”, είπε ο 34χρονος τονίζοντας ότι δεν ξέρει τι προκάλεσε το σχιζοφρενικό αυτό επεισόδιο.

Ωστόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Talk Radio 702, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που αναμετέδωσε την τελετή.

“Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Απόλυτα. Πιστεύω ότι είμαι ένας πρωταθλητής της νοηματικής γλώσσας”.

“Ήμουν διερμηνέας σε πολλά συνέδρια, σε κανένα δεν ελέχθη ότι η διερμηνεία μου ήταν λάθος”, τόνισε ο 34χρονος που ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη επαγγελματική κατάρτιση.

“Είμαι ένας άρρωστος που λαμβάνει φάρμακα για τη σχιζοφρένεια. Όποιος δεν καταλαβαίνει αυτή την αρρώστια θα πιστεύει ότι απλώς λέω ψέματα”.

Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα. “Η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση αυτή αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να την ολοκληρώσει λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματος διοργάνωσης της επίσημης κηδείας”, δήλωσε ο υπουργός παρά τη προεδρία Κόλινς Σαμπανέ.

“Είναι κρίμα που κατά την επιμνημόσυνη τελετή σας η οποία ήταν αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ου αιώνα, η προσοχή αποσπάστηκε από αυτό και δύο ακόμη περιστατικά ανάξια της κληρονομιάς του Νέλσον Μαντέλα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.