Πυρά κατά των βουλευτών , με αντικείμενο της μειώσεις αποδοχών τους , εξαπέλυσαν το μεσημέρι οι δικαστές στη διάρκεια της Πανδικαστικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας , που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Το φαινόμενο εγκατάλειψης της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία είναι το μοναδικό επισήμανε η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την ώρα που εντελώς συμπτωματικά στην αίθουσα που έγινε η πανδικαστική συγκέντρωση δεν υπήρχε θέρμανση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να παρακολουθούν τις ομιλίες φορώντας το παλτό τους!

Ιδιαίτερα καυστική ήταν στη δική της ομιλία, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Ειρήνη Γιανναδάκη, θέτοντας ευθέως το ερώτημα τί είδους δικαστές θέλουμε, ενώ αιχμή του δόρατος αποτέλεσε το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών ως και κατά 50 - 60%, καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανεξαρτησίας τους.

Παρά το γεγονός ότι η κυρία Θάνου δέχθηκε - όπως ανέφερε - τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε τόνο μάλλον απολογητικό ως προς την πρόσφατη δήλωσή του για τις αποδοχές (είχε δηλώσει ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών καθώς συνδέονται ευθέως, βάσει του Συντάγματος, με τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών), εντούτοις οι βουλευτές δεν γλίτωσαν τα πυρά.

Η κ. Γιανναδάκη, κάλεσε την πολιτική εξουσία: «αποφασίστε τι είδους δικαστές θέλετε», για να προσθέσει ότι «δεν αρέσουν στα κόμματα οι ανεξάρτητοι δικαστές. Δεν μπορούν, δεν θέλουν να πεισθούν ότι πρέπει άλλοι να νομοθετούν, άλλοι να κυβερνούν και άλλοι να δικάζουν». Η κυρία Γιανναδάκη επέμεινε στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία έρευνας που κοινοποιήθηκε από την Κομισιόν, βάσει της οποίας οι έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη : η Ελλάδα έρχεται 98η σε σύνολο 144 χωρών, ως προς την ανεξαρτησία των συστημάτων απονομής Δικαιοσύνης, και 24η σ��ο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να ακολουθούν. «Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής. Εναπόκειται στην Πολιτεία να λάβει μέτρα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.