Ο κ. Γιώργος Χρηστάκης, εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. απέδειξε πως ακόμα και οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να προσφέρουν ένα υπέροχο χορευτικό θέαμα, καθηλώνοντας το κοινό.

Ο κ. Χρηστάκης, που είναι άτομο με αναπηρία, μίλησε την Κυριακή στην ημερίδα με θέμα «Χορός και αναπηρία», μια σπ��υδαία πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Χορού που σαν σκοπό είχε την αφύπνιση του κόσμου και την απόδειξη πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.
Με παρτενέρ την δασκάλα του συλλόγου κ. Ειρήνη Σπύρου, με την οποία χάρισαν στον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μερικά λεπτά μιας μαγικής συνύπαρξης δύο ανθρώπινων σωμάτων που χορεύουν υπερπηδώντας το «εμπόδιο» της αναπηρίας του ενός εκ των δύο χορευτών.
16554.jpg


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρηστάκης μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται μέσω του χοροθεάτρου του, να μεταλαμπαδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις γνώσεις του στο χορό σε συνδυασμό με την αναπηρία, τονίζοντας μάλιστα πως στην τέχνη δεν υπάρχουν περιορισμοί, και πως μπορεί το διαφορετικό να το μετουσιώσεις σε ένα αποτέλεσμα εικαστικό.

Το χοροθέατρο που λειτουργεί από το 2004, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο με μια μικτή ομάδα συντελεστών, περφόρμερ, χορευτών κ.λπ. στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άτομα με αναπηρία, μετατρέποντας την ιδιαιτερότητά τους σε τέχνη.

«Το σώμα έχει μια ανεξάντλητη ενέργεια και τρόπους να εκφραστεί, κανένας δεν μπορεί να χορέψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρηστάκης.

«Η πολιτεία μας δεν έχει τις δομές, δεν μπορείς όμως να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους» πρόσθεσε τονίζοντας πως τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν βγαίνουν εύκολα από το σπίτι τους, δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει βίντεο από διάφορες παραστάσεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Χρηστάκης με την ομάδα του, ενώ μάλιστα παρακολούθησαν και ένα βίντεο στο οποίο μια κωφή καταφέρνει να χορέψει χορό της κοιλιάς μπαίνοντας στον ρυθμό ενώ κάποιος που δεν ήταν υποψιασμένος δεν θα μπορούσε να καταλάβει την αναπηρία της κοπέλας. Σχολιάζοντας το βίντεο ο κ. Χρηστάκης τόνισε «η κοπέλα του βίντεο μας απέδειξε πως ότι κινείται χορεύει» ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως χρειάζεται δουλειά και επιμονή για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα.

16553.jpg