Εκατοντάδες μικρά παιδιά άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών μένουν ανεμβολίαστα σε όλη την Δυτική Ελλάδα, καθώς ο καθολικός δωρεάν εμβολιασμός αποτελεί παρελθόν εδώ και πολλούς μήνες. Αποτέλεσμα είναι να εμβολιάζονται μόνο τα παιδιά όσων οικογενειών έχουν να πληρώσουν για τα υποχρεωτικά εμβόλια.

Το πρόβλημα ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2013, όταν η προμήθεια των εμβολίων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων πέρασε κεντρικά στο υπουργείο Υγείας.

Σύντομα, άρχισαν να διαφαίνονται ελλείψεις και το πρόβλημα κορυφώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μήνα με αυξημένη ζήτηση σε εμβόλια.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά που έχουν μείνει ανεμβολίαστα, αλλά και τους συμμαθητές τους, με τους οποίους συνυπάρχουν στις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Έτσι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολλαπλασιάζεται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ) της Πάτρας. Γονείς καταγγέλλουν ότι το ΙΑΚ της αχαϊκής πρωτεύουσας δεν διαθέτει τα υποχρεωτικά εμβόλια για να καλύψει τον ανασφάλιστο και άπορο πληθυσμό, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει στην αντίστοιχη προμήθεια για τον δωρεάν εμβολιασμό.

Κάθε μέρα κλείνονται δεκάδες ραντεβού, παιδιά με τους γονείς τους προσέρχονται στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Πάτρας, όμως αν δεν έχουν να πληρώσουν για το εμβόλιο, φεύγουν χωρίς να εμβολιαστούν.

Με προσπάθειες της Εκκλησίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, καταφέρνει να εμβολιαστεί ένας μικρός αριθμός παιδιών. Τα χρήματα όμως που συγκεντρώνονται από τους εράνους δεν αρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και το ��ρόβλημα διογκώνεται συνεχώς από την ανυπαρξία της κοινωνικής πρόνοιας.

Το υπουργείο Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό τον προηγούμενο Αύγουστο, ύψους 1.500.000 εκατ. ευρώ για την «Προμήθεια εμβολίων για ανάγκες κάλυψης απόρων και ανασφάλιστων». Παρόλα αυτά, και γνωρίζοντας ότι «οι υπάρχουσες ποσότητες των προς προμήθεια εμβολίων είναι μηδενικές», ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα στην πράξη, καθώς τα άπορα παιδιά συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται.

Το υπουργείο κάνει… πως δεν γνωρίζει τίποτα!

Για την προμήθεια είναι υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας, η διάθεση όμως έγκειται στις διευθύνσεις υγιεινής των Περιφερειών! Ωστόσο το υπουργείο απαντά… πως δεν γνωρίζει κάτι επίσημα! Στην Πάτρα οι γονείς έχουν μάθει την απάντηση από το υγειονομικό προσωπικό, όταν πηγαίνουν να εμβολιάσουν δωρεάν τα παιδιά τους: «το υπουργείο Υγείας δεν μας έχει στείλει ακόμα εμβόλια». Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών, οι σοβαρές ελλείψεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι τότε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συνεχίσει να αφήνει παιδιά εκτεθειμένα και αθωράκιστα σε κάθε είδους παιδική ασθένεια και εποχιακούς ιούς.