Στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα στο χωριό του, το Κούνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί (στις 10 Δεκεμβρίου) επιμνημόσυνη δέση σε ανοικτό χώρο, στο στάδιο Soccer City στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Επίσης η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από τις 11 ώς τις 13 Δεκεμβρίου. Την πρώτη ημέρα θα προσκυνήσουν τη σορό οι επίσημοι αξιωματούχοι και τις ημέρες 7-8 ο λαός. Οι ώρες που θα επιτρέπεται το προσκύνημα θα είναι από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου.

Εννιά μέρες μετά τον θάνατο του Μαντίμπα, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα φύγει από την Πρετόρια με προορισμό νότια, τη Μθάθα, κεντρική πόλη στην επαρχία του Βόρειου Κέιπ. Οι γηραιοί των Θεμπού και μέλη της οικογένειας του αείμνηστου πρώην προέδρου θα συνοδεύσουν το φέρετρό του. Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να σχηματίσουν ουρές στους δρόμους από το αεροδρόμιο της πόλης και θα παρακολουθούν καθώς στρατιωτικό άγημα θα φέρει με κλίβανο το φέρετρο στο απομακρυσμένο χωριό Qunu, όπου ο Μαντέλα είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια.

Μόλις το άγημα φθάσει στο σπίτι του Μαντέλα, οι στρατιωτικοί με επίσημη τελετή θα παραδώσουν την ευθύνη των λειψάνων του στην οικογένειά του. Η σημαία της Νότιας Αφρικής με την οποία αναμένεται να είναι τυλιγμένο το φέρετρο του Μαντέλα, θα αντικατασταθεί με την παραδοσιακή κουβέρτα Xhosa, που συμβολίζει την επιστροφή ενός δικού τους.

Κατά το σούρουπο οι ηγέτες της φυλής και η οικογένεια του Μαντέλα αναμένεται να συγκεντ��ωθούν για μια ιδιωτική αγρυπνία πριν από τη δημόσια κηδεία την επόμενη ημέρα.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως την ημέρα της κηδείας, αναμένονται χιλιάδες λαού, ανάμεσά τους και ηγέτες κρατών, να προσέλθουν για την επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία θα τελεστεί κάτω από μία μεγάλη τέντα κοντά στους λόφους όπου ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφιρκής έπαιζε στα παιδικά του χρόνια.

Σίγουρα θα υπάρξει στρατιωιτκός κλοιός για λόγους ασφαλείας, ενώ η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο μέσο της ημέρας, όταν ο ήλιος θα βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο Μαντέλα θα ταφεί στο πετρώδες έδαφος της πατρίδας του. Μόνο μέλη της οικογένειας θα πουν το ύστατο χαίρε.