Θλίψη και συγκίνηση προκαλεί ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, με τον ΟΗΕ και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αποχαιρετούν τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

«Έφυγε ένας γίγαντας της δικαιοσύνης και μια έμπνευση για όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, ο κ. Μουν τόνισε ότι ο Μαντέλα αγωνίστηκε για τις αξίες του Οργανισμού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και κατέληξε: «ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο».

Έμπνευσή του, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πολιτικό ο Μπαράκ Ομπάμα και, μεταξύ άλλων, ανέφερε σε τηλεοπτική του δήλωση: «ζει ανά τους αιώνες, άφησε κληρονομιά ελευθερίας στη χώρα του, και ειρήνης στον κόσμο».

«Η Νότιος Αφρική και ο κόσμος έχασαν έναν κολοσσό, την επιτομή της ταπεινότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης» , ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

Δείτε στο βίντεο τα συλλυπητήρια του Μπαράκ Ομπάμα