Σε έντονο ύφος αποφάσισαν να απαντήσουν τα μέλη της απεργιακής επιτροπής του Καποδιστριακού Πανεπιστη��ίου στο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος μετά την ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος με ανοιχτή του επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα εξαπέλυσε την Τετάρτη δριμύτατες κατηγορίες, ακόμη και για τα οικονομικά του ΕΚΠΑ.

Επίσης στην μακροσκελή επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρης Μπερτσιμάς τονίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ.

Η απάντηση ήρθε από την απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ η οποία αναφέρει ότι «η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Ιδρύματος μόνο ως μια αποτυχημένη και απεγνωσμένη προσπάθεια να καταστήσει αισθητή την παρουσία του μπορεί να εκληφθεί.».

Επιπλέον κατηγορεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι υπηρετεί αταλάντευτα την πολιτική αποδόμησης του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, την προώθηση της λειτουργίας του βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και τελικά τη μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Ακόμη η εργασιακή επιτροπή κατηγορεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι αγνοεί –ηθελημένα– την εργατική νομοθεσία όταν αναφέρεται στο «προσωπικό ασφαλείας» και σημειώνει πως λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Για τη θεατρική παράσταση στο Παρίσι του κ. Θ. Πελεγρίνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι με απίστευτη θρασύτητα κατηγορούν τον Πρύτανη ότι «εγκατέλειψε το ίδρυμα» επειδή έλειψε για ένα Σαββατοκύριακο εκτός Αθηνών ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο που έχει ο ίδιος συγγράψει» και καταγγέλλουν το Συμβούλιο ότι εμφορείται από ακραία αντιδραστικές ιδέες που δικαιώνουν τους παραλληλισμούς με τον ναζιστή Πρύτανη Χάιντεγκερ και την πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς εναντίον των ανθρώπων που θεραπεύουν την τέχνη –και δεν είναι μονοδιάστατοι τεχνοκράτες– έκαναν ο Γκαίμπελς, ο ΜακΚάρθυ, ο Σπάιρο Άγκνιου και πιο πρόσφατα ο Φαήλος Κρανιδιώτης κα�� ο Ν. Μιχαλολιάκος».

Για τις «ανυπολόγιστες οικονομικές» ζημιές που έχει υποστεί το ίδρυμα σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012, που έκανε λόγο το Συμβούλιο το ΕΚΠΑ απαντά ότι «δεν τους είδαμε να κόπτονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 50%, γεγονός που πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».