Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν στην γενική συνέλευση της Πέμπτης να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δύο νέες 24ωρες απεργίες, την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Στο Πολυτεχνείο, οι συνάδελφοί τους αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και το ίδρυμα να επαναλειτουργήσει από Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθώς το ίδρυμα συνεχίζει επί 13 εβδομάδες να μην λειτουργεί.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου που ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρυτάνεων για την κατάσταση των πανεπιστημίων μετά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τη μη απογραφή και αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Στην έρευνα συσχετίστηκε και ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ που τόνιζε ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών.

Επιρρίπτει δε την ευθύνη γι' αυτή την κρίση στον πρύτανη, μεταξύ άλλων γιατί «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, αν και αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», ότι «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές», κ.ά.

Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλούσε το υπουργείο Παιδείας να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του».
Μετά την παροχή εξηγήσεων από τον πρύτανη η εισαγγελέας θα αποφασίσει να θα ασκήσει ποινική δίωξη ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.