Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι δυο δικηγόροι, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ, και ο επιχειρηματίας οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλ��κή σε κύκλωμα εκβίασης ιδιοκτήτριας επιχείρησης χρυσού. Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ένας αστυνομικός, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο.

Οι περιοριστικοί όροι που τους επιβλήθηκαν είναι χρηματική εγγύηση από 100000 έως 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς κ. Σαριώτη οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ, αρνήθηκαν ότι επιχείρησαν να εκβιάσουν την επιχειρηματία ζητώντας της 400.000 ευρώ προκειμένου να «παγώσει» ο έλεγχος που έκανε στο κατάστημά της το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς είχαν εντοπιστεί αδήλωτα κοσμήματα 16 κιλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν στην απολογία τους ότι η καταγγέλ��ουσα τους παγίδευσε για να πετύχει φορολογική ασυλία. Ο 50χρονος δικηγόρος: Είναι μία εξόφθαλμη προσπάθεια επίτευξης φορολογικής ασυλίας βάσει του άρθρου 6 του ν.3610/2007 διότι η επιχείρηση εμπορίας χρυσού είναι μία αμαρτωλή εταιρία που διενεργεί ξέπλυμα μαύρου χρήματος με χρήση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αγοράζει χρυσό με εικονικά τιμολόγια, φοροκλέπτει και φοροδιαφεύγει μέσω του πιστωτικού ΦΠΑ, διενεργεί λαθρεμπορία εξάγοντας χρυσό σε Ελβετία και Γερμανία.

Από το καλοκαίρι η καταγγέλλουσα προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα χρηματισμού, κάνοντας τότε καταγγελία σε βάρος άλλων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Ο 62χρονος δικηγόρος: Είναι μία στημένη ιστορία με απώτερο σκοπό η καταγγέλλουσα λόγω των πολλών φορολογικών εκκρεμοτήτων της να αποκτήσει φορολογική ασυλία, την οποία και επέτυχε με αυτή την καταγγελία.

Μέσα σε 8 μήνες που λειτουργεί το ενεχυροδανειστήριο είχε τζίρο 22 εκ ευρώ και επιστροφή ΦΠΑ 3,8 εκ ευρώ. Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ: Ποτέ δεν εκβίασα απαιτώντας χρηματικό αντάλλαγμα. ‘Έλεγξα το ενεχυροδανειστήριο, βεβαίωσα τις παραβάσεις και ανέμενα τον έλεγχο για τους προμηθευτές της καταγγέλλουσας. Όλα τα υπόλοιπα και η αναφορά του ονόματός έγιναν χωρίς να το γνωρίζω.​