«Αναρχικοί» και «αντάρτες πόλεων» ως επιστέγασμα του «πολιτικού μανιφέστου» που απηύθυναν στο δικαστήριο λίγο πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα, δήλωσαν οι δυο από τους κατηγορούμενους μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και ως δράστες της διπλής ληστείας (στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ) στο Βελβεντό Κοζάνης.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, δύο από τους έξι κατηγορούμενους, οι Γιάννης Μιχαηλίδης - γνωστός και ως "Τοξοβόλος του Συντάγματος" - και ο Νίκος Ρωμανός, δήλωσαν «αναρχικοί» και «αντάρτες των πόλεων».

Οι δύο κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά εναντίον των μελών του δικαστηρίου, αναφέροντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η απόφαση και τ�� αν καταδικαστούν, αφού γνωρίζουν ότι επανειλημμένα οι «δικαστές δικάζουν ανάλογα με το φαγητό που τους μαγειρεύουν στο σπίτι». Οι παρόντες κατηγορούμενοι ανέγνωσαν δηλώσεις τους κατά την έναρξη της διαδικασίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η καταδίκη τους έχει ήδη αποφα��ιστεί. Ο Νίκος Ρωμανός ανέφερε στο δικό του "πολιτικό μανιφέστο" πως οι τράπεζες αποτελούν κατεστημένο και για το λόγο αυτό θα είναι απέναντί τους.

Επιπλέον, οι Μιχαηλίδης και Ρωμανός δήλωσαν ότι είναι εναντίον του συστήματος, ενώ ο πρώτος εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διόρισε για τον Γιάννη Μιχαηλίδη συνήγορο από τον κατάλογο των δικηγόρων που είναι στη διάθεση του δικαστηρίου. Συγκατηγορούμενοι των Μιχαηλιδη - Ρωμανού είναι οι Ανδρέας Μπουρζούκος, Ανάργυρος Ντάλιος, Δημήτρης Πολίτης και Φοίβος Χαρίσης Πούλος.

Ο Δημ. Πολίτης εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ενώ πλήθος αλληλέγγυων βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους.

Μετά την ανάγνωση των δηλώσεών τους, οι τρεις κατηγορούμενοι Γιάννης Μιχαηλίδης, Νίκος Ρωμανός και Φοίβος Χαρίσης Πούλος απεχώρησαν από την αίθουσα, ενώ οι Ανδρέας Μπουρζούκος και Ανάργυρος Ντάλιος παρέμειναν στη διαδικασία.

Σημειώνεται, ότι παρόντες στη δίκη ήταν οι γονείς των νεαρών, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού. Υπενθυμίζεται ότι οι έξι φέρονται ότι συμμετείχαν στη διπλή ένοπλη ληστεία που έλαβε χώρα το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου, του 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης. Μεταξύ άλλων κατηγορουνται για εγκληματική οργάνωση, ληστεία από κοινού κατά συρροή και άλλα.