Σάλος έχει προκληθεί από δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι χρήστες ναρκωτικών αυτομολύνονται με τον ιό του AIDS για να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ που προβλέπεται λόγω κρίσης.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο πρόεδρος της αναφέρει ότι αυτό το δημοσίευμα όπως και άλλα του 2011, που είχαν βασιστεί σε σκέψεις και αναφορές σε ιατρικές επιθεωρήσεις , δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν πιστοποιούνται επιστημονικά, αλλά και πρακτικά.

Μετά το 2011 που είχε ξαναγίνει αντίστοιχος σάλος, το επίδομα που δινόταν στους οροθετικούς, δίνεται πλέον με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια! Δηλαδή περνάει μέσω των ΚΕΠΑ και το ΙΚΑ και δίνεται κατόπιν έλεγχου και επιτροπής με ποσοστό αναπηρίας 50%.

Αυτό σημαίνει ότι λόγω της αντιρετροϊκης θεραπείας, αλλά και συχνά της ντροπής που νιώθουν κάποιοι για να το δηλώσουν, δεν παίρνουν τελικά το επίδομα! Περίπου 5.500-6000 το παίρνουν από τους 12.000-14.000 διαγνωσμένους.

Για δυσφήμιση και συρραφή στοιχείων διαφορετικών μεταξύ τους κάνει λόγο στο Star και η κυρία Λίνα Πλαγιανάκου, υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Συ��εργασιών ΟΚΑΝΑ, η οποία λέει ότι σαφώς υπάρχει μια μεγάλη έξαρση και αύξηση των οροθετικών χρηστών λόγω φυσικά της κρίσης, της κοινής συμβίωσης σε σπίτια ανθρώπων, άστεγων χρηστών και λόγω της έλλειψης προγραμμάτων.

Ωστόσο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω ΟΚΑΝΑ που λέγονται ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και ΟΔΥΣΣΕΑΣ δεν δίνουν μπόνους σε όποιον είναι χρήστης, απλά στο ένα από αυτά επιβραβεύει με 3-5 ευρώ όποιον χρηστή φέρει δυο επίσης χρήστες για έλεγχο αν πάσχουν από HIV.

Άρα η υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ πιστεύει ότι γίνεται μια δυσφήμιση και ότι κανείς δεν θα ρίσκαρε να κολλήσει τον ιό γι αυτό το ποσό ακόμα και σε εποχή κρίσης!