Προς επίλυση βαίνει η κρίση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκρινε μετά από συνεδρίασή της θετική την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με την πρόταση των «πέντε σημείων» που κατέθεσε.

Σε σημερινή της συνεδρίαση επανέλαβε τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το ίδρυμα. Παράλληλα ζητεί:

• Επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους προκειμένου να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
• Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων
• Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικ�� Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
• Οι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
• Δημιουργία οργανικών θέσεων στον υπό κατάρτιση Οργανισμό του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η Σύγκλητος μεριμνά επίσης ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το ίδρυμα από το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφαση της Συγκλήτου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει το πανεπιστήμιο.

�� κ.Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση νωρίτερα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Εξάλλου, αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι ίδιο όσο και οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ έχουν κηρύξει απεργία γι�� σήμερα και αύριο, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί απέναντι στις προτάσεις του υπουργού.