Σε μία ιστορική -όπως χαρακτηρίζεται- συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέληξαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γενεύη η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να μην επιβληθεί καμία νέα κύρωση για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ η συμφωνία προβλέπει και συχνές επιθεωρήσεις στην Τεχεράνη.

«Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν» σημείωσε μετά τη συμφωνία η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε τη συμφωνία «πρώτο σημαντικό βήμα» προς μια συνολική επίλυση του θέματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μία συμφωνία από την οποία «βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι και δεν χάνει κανείς», ενώ τη συμφωνία χαιρέτισαν τόσο ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, λέγοντας ότι «θα ανοίξει νέους ορίζοντες», όσο και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί ��αμενεΐ.

Η συμφωνία, ωστόσο, δεν άρεσε στο Ισράηλ, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει λόγο για «ιστορικό λάθος» και να υπογραμμίζει ότι «το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία».