Γιοί, κόρες, ξαδέρφια, κουμπάροι και κάθε είδους συγγενείς καθηγητών βρίσκονται ως δια μαγείας διορισμένοι στα ίδια ΑΕΙ, συνθέτοντας έναν φαύλο ιστό οικογενειοκρατίας που στραγγαλίζει τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας.

Ενώ στην πανεπιστημιακή κοινότητα επικρατεί χάος γύρω από το εξάμηνο που σχεδόν έχει χαθεί, με το λουκέτο της ντροπής να εικονογραφεί την απελπιστική κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση, οι καταγγελίες για χαριστικούς διορισμούς πέφτουν βροχή.

Η μακροχρόνια απεργία των διοικητικών υπαλλήλων αποκάλυψε τα ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που επικρατούν στα πανεπιστήμια, γύρω από τα οποία επί χρόνια επικρατούσε η σιωπή της συλλογικής συνενοχής.

Πρώην πρυτάνεις και καθηγητές ΑΕΙ φαίνεται ότι έχουν διορίσει στα πανεπιστήμια ακόμα και τους γαμπρούς τους, ενώ υπήρξε και το κραυγαλέο φαινόμενο του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο -όπως αποδείχθηκε- όλοι ήταν συγγενείς!

Ήδη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για 313 διόλου συμπτωματικές συνεπωνυμίες, ενώ ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ήδη από το 2009 είχε αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία για την οικογενειοκρατία στην ανώτατη εκπαίδευση, ζητώντας στοιχεία από τα ΑΕΙ.

Πολλά από αυτά δεν απάντησαν επικαλούμενα προσωπικά δεδομένα, ωστόσο τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν ενδεικτικά. Συγκεκριμένα:

- Έως και πριν από 2,5 χρόνια, τα στοιχεία είχαν δείξει 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών που ανεστάλησαν και 15 που ακυρώθηκαν ως συλλήβδην παράτυπες.

- Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τελευταία 15ετία έχουν εκλεγεί και διοριστεί 44 παιδιά διδασκόντων.

- Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 189 καθηγητών, οι 69 είναι συγγενείς (!), ενώ σε τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπάρχουν 10 ζεύγη συζύγων καθηγητών!

- Στο Πολυτεχνείο Κρήτης διορίστηκε ανδρόγυνο πανεπιστημιακών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξελέγη μέλος ΔΕΠ που είναι τέκνο πανεπιστημιακού και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντο��ίστηκαν τρεις περιπτώσεις διορισμού ατόμων που είχαν συγγενείς στο συγκεκριμένο ΑΕΙ.

Τα πρωτεία, πάντως, τα κρατά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι γιοί και οι κόρες καθηγητών υπολογίζονται στο 30% ή -σε απόλυτο αριθμό- πάνω από 150…