Σοκ και θλίψη προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την πείνα που σαρώνει τα σχολεία. Μαθητές πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι καθώς οι γονείς τους δεν έχουν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί! Και όλα αυτά στην Ελλάδα του 2013!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία τα οποία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής» -χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- το 60% 16.000 οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ' αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας κατά το έτος 2012.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά στην καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των οικογενειών προέκυψαν από ένα ερωτηματολόγιο που διένειμαν στις οικογένειες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αρκετοί γονείς παραδέχθηκαν ότι παρ' όλα που τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα, "στρογγύλεψαν" κάπως την ενδοοικογενειακή φτώχεια φοβούμενοι μη προδωθούν για την οικονομική τους κατάσταση.

"Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Έβαλα το "μερικές" και όχι το "συχνά" στο ερωτηματολόγιο. Σκέφθηκα πόσο πολύ θα εκτεθώ αν ο δάσκαλος από περιέργεια άνοιγε το φάκελο τη στιγμή που θα τον παρέδιδε ο γιος μου" ανέφερε ένας γονέας.