Πρώτη ανάρτηση: 18/11/2013 17:50

Είδηση βόμβα για την παιδεία και το ΕΚΠΑ.(Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Στην σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ αποφασίστηκε να τεθούν στην διάθεση του Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη οι παραιτήσεις όλων των μελών και ο ίδιος ο Πρύτανης να σταθμίσει τις εξελίξεις και να δει τι θα πράξει.

Ο Πρύτανης Πελεγρίνης εξουσιοδοτήθηκε έτσι ώστε τις επόμενες ώρες να ορισθεί ραντεβού μαζί με αντιπροσωπεία της Συγκ��ήτου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς λόγω των παραιτήσεων, τα τμήματα του Πανεπιστημίου δεν μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το πανεπιστήμιο Αθηνών, αιτία για την υποβολή παραίτησης των μελών της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ήταν οι πρώτες πρόχειρες λίστες από το ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αλλά και ο φόβος επέμβασης της αστυνομίας στα κτίρια του πανεπιστημίου τις επόμενες ημέρες και εφόσον η απεργία συνεχισθεί.

Νωρίτερα, ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε δύο ακόμη 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ως το τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά δηλαδή, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος παρατείνουν την απεργία τους για εντέκατη εβδομάδα, αντιδρώντας στο θέμα της διαθεσμότητάς τους.

Ηδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούσαν από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδρίασε στις 3 το μεσημέρι να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία.

Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους.
Απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πάρουν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ενα εκατομμύριο ευρώ ζητά ο πρύτανης Θ. Μπελεγρίνης από τη σύγκλητο για συκοφαντική δυσφήμιση

Αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ηθική ��λάβη, για προσβολή προσωπικότητας, διεκδικεί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, από τα μέλη της Συγκλήτου, με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο.

Ο πρύτανης υποστηρίζει στην αγωγ�� του ότι τα εναγόμενα μέλη της Συγκλήτου τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς σε αυτόν τις ευθύνες για την κατάσταση του Ιδρύματος, που δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Επικαλείται δε ανακοίνωση της Συγκλήτου στις αρχές του μήνα, στην οποία, μεταξύ άλλων ,αναφέρεται ότι το Συμβούλιο εκτιμά πως ο πρύτανης έχει σοβαρότατη ευθύνη, ως έχων, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του.

Στην επίμαχη ανακοίνωση τα μέλη του Συμβουλίου καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα και έκαναν λόγο για επιλήψιμες ενέργειες, αλλά και παραλείψεις του κ. Πελεγρίνη, οι οποίες, κατά την άποψή τους, «έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα».

Ο πρύτανης εκτιμά στην αγωγή του, ότι η Σύγκλητος με την εν λόγω ανακοίνωση ουσιαστικά τον στοχοποίησε, με αποτέλεσμα να διαταχθεί σε βάρος του δικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος .

Όπως αναφέρεται στην αγωγή για τα μέλη της Συγκλήτου:

«.. ισχυρίστηκαν σε βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς... πρoσέβαλαν βαρύτατα τηv πρoσωπική και επαγγελματική μoυ αξιoπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια πρoς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μoυ καθηκόvτωv και συvακόλoυθα τηv πρoσωπικότητά μoυ, καθ' όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές».

Ο κ. Πελεγρίνης δηλώνει ότι όποιο ποσό του επιδικαστεί για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα το διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.